Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Foto's Fietsbennie
De haan kraait de longen uit zijn lijf, en doet geen enkele moeite om de boodschap wat genuanceerder over te brengen. Gelukkig word ik daar de andere nachten niet wakker van. Het is bijna half 6, ik pak mijn zonnebril, broodtrommel en flesje en fiets weg. De camping ligt er verlaten bij nu iedereen nog slaapt. Het scheelde niks of ik had bijna het hoofdgerecht van de komende kerstdagen platgereden. Het konijn wist net mijn voorband te ontwijken. Ik verwijt mezelf van vergeetachtigheid omdat ik geen water in het flesje heb gedaan. Gelukkig is er nog een camping mét waslokaal mét water.

Ik ben nog niet weg of ik snij wat van de route af door dwars door een bungalowpark te fietsen. Via een paar opgeschreven knooppuntnummers achterop een lege kleurplaat vind ik mijn weg door de Utrechtse Heuvelrug. Ik vrees dat ik geen wilde dieren in het bos zal tegenkomen met dat gerammel van mijn fiets. De Gazelle is nodig aan vervanging toe, maar waar je 10 jaar en 50.000 kilometer mee hebt rondgereden doe je niet zo makkelijk weg.

Ik fiets door Austerlitz, een bijzondere naam voor in Nederland. Nadien slot Zeist waar ik de vorige keer naar Rotterdam veel te vroeg voor was om er iets van te zien. Het was gewoon nog te donker toen.
Om mijn gemeentelijstje aan te vullen fiets ik door Bunniknaar het westen. 

Ik fiets de 4e stad van Nederland binnen via de oosterspoorbaan. Ik zie een paar oude treinen staan vlakbij het museum en fiets naar het centrum. De eerste hondjes worden uitgelaten als ik bij station ben. De vorige keer had ik de knollen wel op na 230 km fietsen.  Nu vond ik een rondje grootste fietsenstalling wel leuk meegenomen.
Ik loop weg bij een enge zwerver die contact zoekt en gaap eens naar boven bij de Dom alom gehuld in steigers, terwijl ik mijn boterhammen weg kauw. Ondanks dat ik hier vaker ben geweest geniet ik van het stadse toestanden, het carillon en de klinkers die onder de wielen ratelen en het fietsen langs de grachten.

De stad weer uit, fiets ik autistisch als ik soms kan zijn via de vertrouwde Biltstraat. Deze verandert al vlug in de N237. Ik vind nog een oud treintje dat langs de straat staat opgesteld.

Ik heb gehoord dat de landingsbaan van vliegbasis in Soesterberg pas Augustus weer geheel open is, dus neem ik een foto bij de helikopter. Mijn oudste zoon vond de straaljager iets verderop ook al zo leuk van de week. Zo'n voertuigenboek blijft een prachtig cadeau. En ook leuk dat zijn vader weleens objecten onthoudt die langs de weg zijn te vinden.

Door het bos terug doet het geklauter me naar de ligfiets verlangen, een paar jaar terug heb ik daarmee bijna de hele rug meegenomen. Daarmee kon ik toch wat makkelijker klimmen. Nog even aanhaken bij een stel wielrenners en de camping komt alweer in zicht. De jongens maak ik extra blij met verse croissants op de ontbijttafel. Prettige vakantie allemaal.

[Afbeelding: IMG-20230729-062231-185.jpg]
Slot Zeist

[Afbeelding: IMG-20230729-065419-128.jpg]
Oosterspoorbaan, het stuk is niet al te lang, je kunt het af kruipen.

[Afbeelding: IMG-20230729-065738-820.jpg]
Museumtreinen

[Afbeelding: IMG-20230729-070133-777.jpg]
Langs de grachten van stad Utrecht

[Afbeelding: IMG-20230729-070657-035.jpg]
Even door de parkeergarage, zelfs nog aangegeven hoeveel plekken vrij in rood en wit, ofwel fietsbewegwijzering.

[Afbeelding: IMG-20230729-071433-518.jpg]
Geen ijskar te zien.

[Afbeelding: IMG-20230729-081325-326.jpg]
Hoog en laagvliegers

[Afbeelding: IMG-20230729-081935-466.jpg]
Fietsen over bospaden
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Volgens mij was er een pyramide van Austerlitz. Ik heb er weleens in de buurt gewandeld en gezwommen met een vriendin. Echter met 1 auto’tje er naar toe
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
Bennie, wat een mooi poëtisch bechreven fietstocht weer :-)
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Fietsbennie
Er ligt inderdaad een pyramide van Austerlitz. Napoleon's leger was daar een tijdlang gelegerd en om te voorkomen dat de mannen zich gingen vervelen, werd opdracht gegeven een Pyramide te bouwen. Uit aarde, deze is nog eens gerestaureerd, volgens mij ergens rond de eeuwwisseling. Ligt niet zo heel ver van de speeltuin in het bos.
Antwoord }
Als ik een goeie steen heb kan ik hem vanaf mijn plekkie voor de tent ernaar toe gooien. Misschien maar eens gaan kijken, alhoewel de interesse van mijn kroost meer naar de plaatselijke ijsmachine zal uitgaan.

Kasteel de Haar is mij ook nog getipt dus mooi wat ye doen deze week.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Lig-hen
Als je kastelen e.d. leuk vindt zijn dit misschien nog interessante tips:

Slot Zuylen - https://slotzuylen.nl/
(tussen Maarssen en Utrecht, dus goed combineerbaar met Kasteel De Haar)
https://www.openstreetmap.org/#map=17/52.12687/5.07334

Kasteel Amerongen - https://www.kasteelamerongen.nl/
https://www.openstreetmap.org/#map=17/51.99519/5.45881

Landgoed Zuylestein - https://www.landgoed-zuylestein.nl/ (vlakbij Amerongen)
https://www.openstreetmap.org/#map=17/52.00111/5.44612

Kasteel Renswoude - https://www.kasteelrenswoude.nl/
https://www.openstreetmap.org/#map=17/52.07047/5.54726

Kasteel Duurstede - https://kasteelduurstede.nl/
https://www.openstreetmap.org/#map=17/51.96908/5.34685

Huize Den Treek (het centrale landhuis van landgoed Den Treek - Henschoten)
https://www.openstreetmap.org/#map=18/52.10425/5.39243
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Fietsbennie
Ik had blijkbaar een schop onder mijn achterste nodig. Wat fietsen betreft kwam na Maastricht niet veel uit mijn benen. Zelfs wegenkaarten raakte ik niet aan. Zou het angst zijn voor weer een zere knie onderweg? Zou het door het weer komen? Vind ik het nog leuk genoeg? Mis ik bestemmingen om heen te fietsen? Zou het de lekke band zijn verleden week? Waarbij ik zo kwam te knooien met de buitenband, dat ik de trein zelfs heb genomen? Stel ik mezelf teveel vragen?  Ik besloot heil te zoeken bij gezelligheid. Fietsen moet leuk zijn en blijven. 

Daarom heb ik me maar aangemeld om weer eens mee te gaan doen met de maandelijkse tocht van ligfietsclub Mooi Twente. Zo ervaar ik samen met anderen de beleving van het ligfietsen. 
De start was dit keer in Delden, niet al te ver van hier. Voordeel, de route hoef ik niet uit te zoeken, het is aansluiten en meefietsen. Je kunt gewoon achterover leunen en meetrappen. Leuk vind ik ook aan “Mooi Twente”, dat je met de meeste deelnemers in het dialect kunt communiceren.

Om te kijken of het fietspad langs het Twentekanaal inmiddels weer begaanbaar was, ging ik daar maar langs. De vorige keer moest ik hier een eindje omfietsen. Ook dit keer was dit het geval. Eenmaal de watertoren in het vizier van Delden bleek dat ik veel te vroeg weg was gegaan en te snel had gereden. Nog voor 9 uur was ik in het centrum, een uur te vroeg voor de start. Ik besloot wat tijd te doden door wat deodorant en bananen bij de supermarkt te halen. Het was al best benauwd weer, dus de korte broek kon aan.

Als eerste kwam ik aan op de plek van afspraak, Aparthotel in Delden. Na water aanvullen, kwamen er steeds meer aan fietsen, en was het al vlug gezellig. Terwijl ik nog gapend stond te peinzen wie wie ook al weer was, kenden ze mij allemaal bij mijn bijnaam. Met allemaal ligfietsen in allerlei vormen en kleuren vertrokken we rond tienen in colonne in westelijke richting. De route ging langs autoluwe wegen waarbij een enkele dorp aangedaan wordt. Zo hoef je niet steeds op elkaar te wachten. De heenweg was via Gelselaar. Ik fietste samen met Evert Jan voorop, hij had de route, zodat we samen als open liggers de snelheid konden aangeven. De rest hobbelde erachteraan. Soms kon ik het ook niet laten om me tussen de achterban te mengen, om ook eens met andere liggers te praten.

We waren in Lochem voor we er erg in hadden. Bij gebrek aan ruimte buiten hebben we binnen gezeten om een bakkie te doen. Allemaal fietsverhalen die over de tafel gaan tussen alle gebak en koffie door. Toen we wegreden regende het nog een beetje na. De echte bui was er ongemerkt over gekomen toen we binnen waren. Wat benauwdheid betreft werd het wel aangenamer buiten.

De terugweg naar Delden ging via Exel en wat voorzichtige klimmetjes in de omgeving van Markelo. Mooi is dat je de hele route wel over herkenbare stukken komt, maar ik me toch ook hele gedeelten af zat te vragen waar ik aan het fietsen was. Dat kwam ook door het vele geklets onderweg. We waren ook zo weer in Delden bij het hotel. Het begon me ook qua weer steeds benauwder te worden. Zeg maar rustig klef, alsof je in een sauna fietst.

De borrel na heb ik afgeslagen, vond het mooi geweest zo. Na vlug wat water en boterhammen naar binnen schuiven ben ik er vandoor gegaan. Na lang dubben besloot ik nu via Almelo zelf te gaan. Het is al 2 ijstijden geleden dat ik via deze kant vanaf Bornerbroek de stad in ben gereden, en nu weet ik ook alweer waarom.

Deze kant van Almelo binnenkomen vond ik samenvattend in een woord: ,,treurnis". 
Het onkruid stond junglehoog in de tuinen, de apen slingerden me net niet boven de pet voorbij. Bij een weg oversteken kwam me een vrouw brullend van verdriet tegemoet. En per slot van rekening moest ik schuilen voor een dikke plensbui onder de overkapping bij het station van Almelo. Ik had geen jas mee, en het ergste regen kon ik wel even afwachten. Er was daar ook een kebabzaak. Ik heb het lekkerste wat ik kon vinden gekocht, en zocht met een blikje fris de fiets weer op. De laatste paar kilometer ben ik met licht gesputter naar huis gereden. Totaal zo'n 130 kilometer. Het is geen record, maar ik ben blij dat ik ben gegaan. Ik heb geloof ik gevonden wat ik kwijt was.
Het was heel gezellig, Tonnie bedankt voor het uitzetten van de mooie route, de rest voor de gezelligheid.

(Alle foto's van medeliggers zijn met toestemming geplaatst)

[Afbeelding: DSCN1852.jpg]
Mooie stukkie, hier reed ik voorop

[Afbeelding: DSCN1854.jpg]
Evert Jan in actie.

[Afbeelding: DSCN1857.jpg]
Even naar achteren voor een foto

[Afbeelding: DSCN1858.jpg]
Tonnie zelf

[Afbeelding: DSCN1860.jpg]
Vanaf het fietspad ernaast

[Afbeelding: DSCN1861.jpg]
Wim

[Afbeelding: DSCN1863.jpg]
Pauze in Lochem

[Afbeelding: DSCN1865.jpg]
Gezellig bij elkaar.

[Afbeelding: DSCN1868.jpg]
Terugweg

[Afbeelding: DSCN1873.jpg]
Mirjam

[Afbeelding: DSCN1875.jpg]
en Johan, zo ontmoet je hem in Zaandam, zo hier...

Ik heb ze niet allemaal op de foto, te veel gekletst om iedereen op de foto te zetten.
Ik ga zeker keer weer mee.  Cool
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , gideon , GertBr , Lig-hen , Hoekie , 365cycle
De vorige rit in augustus had ik aangeboden aan organisator Tonnie, mocht de club een keer wat noordelijker willen starten, dat ik wel voor ze een route wilde uitzetten. Aangezien deze maand Tonnie zelf de 3e zaterdag van de maand september verhinderd was, werd ik gevraagd of ik een keertje de organisatie op me wilde nemen.

Almelo centrum leek me geen optie. Met zo'n hele kluit ligfietsers raak je elkaar vlug kwijt in het verkeer. Starten vanuit Vroomshoop of Daarlerveen was toch iets te noordelijk voor de rest van de groep. In een helder moment leek me starten vanuit mijn werkplek net ten noorden van Almelo wel wat. Vanaf daar ben je zo buiten de bebouwde kom. Gelukkig kreeg ik toestemming van de eigenaar. 

Ik heb nu inmiddels vaak genoeg meegereden om een beetje weten hoe je met zo'n colonne fietsers rijdt. Maar hoe plan je nu een route? Ik besloot maar de mooiste stukjes omgeving die ik in mijn eigen buurt kon bedenken, de leukste fietspaadjes, en de rustige wegen aan elkaar te knopen. Na een verzamelen en ontvangst met koffie en bananen vertrokken we met de club rond 11 uur. Mijn collega Mark was zo vriendelijk om even een groepsfoto te maken. Daarna vertrok Mooi Twente noordwaarts. Dwars door het breedste stukje van lintdorp Vriezenveen. Ik reed voorop omdat ik de route kende. Vorige week heb ik een stuk voor gereden, de rest ken ik de route wel. Er was deelnemer die nog 's morgens een afspraak had bij de kapper, dus die sloot onderweg ergens bij achteraan. Voorbij Vriezenveen ging het een stukje langs het stroomkanaal, een van mijn favoriete fietspaden om naar het oosten te fietsen. Voorbij het tunneltje onder de N36 door volgde een mooi fietspaadje die uitkwam bij het Veenmuseum. Zo reden we ook rakelings langs de Engbertsdijkvenen, een uniek stukje veengebied. 
We hebben de monniken de hand geschud in kloosterdorp Sibculo, en langs de akkers en een kleine plaspauze reden we door naar Bergentheim. Van de drukte van de rommelmarkt hebben we niets vernomen omdat de route de andere kant van het dorp langsging. 

Na een telefoontje met het koffieadres had ik mijn telefoon nog nèt op tijd opgeborgen, want er stonden borden dat de politie op fietsers met telefoons in hun hand gingen controleren. Eenmaal op de pauzeplek ,,de Koppel" in Hardenberg stond de koffie en gebak klaar, en was het even gezellig buiten zitten. Mooi om dingen uit te wisselen die ook over fietsen gaan, maar ook over andere dingen.

De route terug naar Almelo was eerst de stuw over, daarna een lang stuk fietspaadjes waarvandaan je de Vecht in de verte kon zien. Via Rheeze en de stuw bij Diffelen leidde ons de route naar de kruising richting Beerze. Gelukkig zijn we zonder ongelukken aan de Beerzerhaar gekomen, een automobilist vond het handig om nog even in te halen terwijl ook nog een auto tegemoet kwam rijden. Langs de Kolemieten en Russenweg reden we een bijzonder dorpje binnen, te weten Vroomshoop. De plaats wie haar naam heeft te danken aan de verhoging waar gelovigen op de monniken zaten te wachten uit Sibculo (Vrome Hoop). Je zult er maar wonen, vreemd om met een club zo langs de straat te rijden waar je zelf aan woont. Ik heb de club zover weten te krijgen dat ze allemaal rustig achter me aan tuften, de Wustemoat over naar de Esweg, richting de westkant van Vriezenveen. 
Vandaar was het maar een eindje voor we weer terug aan de zaak waren. 

Lekker even afkoelen met wat fris, een praatje na en ieder ging weer zijns weegs. Bedankt voor ieder die erbij was, voor het vertrouwen in de route te maken en gezellige dag. Ik heb er van genoten, ook vanwege het zomerse weer.
Ik vond het best bijzonder om eens 80 kilometer te fietsen binnen een straal van 15 kilometer van mijn eigen huis!
 
[Afbeelding: IMG-20230916-WA0002.jpg]
Groepsfoto voor vertrek

[Afbeelding: DSCN1878.jpg]
Harmsenweg

[Afbeelding: DSCN1879.jpg]
Bob on the road

[Afbeelding: DSCN1881.jpg]
Aangezien ik voorop reed probeerde ik de groep in de spiegel op de foto te krijgen. 
Maar dat moet ik maar eens oefenen.

[Afbeelding: DSCN1882.jpg]
Engbertsdijkvenen

[Afbeelding: DSCN1884.jpg]
Pauze bij de Koppel in Hardenberg

[Afbeelding: DSCN1885.jpg]
Stuw richting Heemse

[Afbeelding: DSCN1887.jpg]
Paadje langs de Vecht

[Afbeelding: DSCN1889.jpg]
Stuw bij Diffelen

[Afbeelding: DSCN1891.jpg]
Gezellig keuvelen met Wim

[Afbeelding: DSCN1893.jpg]
Casper komt gedag zeggen.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Lig-hen , Atrike , Hoekie , gideon
Jouw eerdere post was me kennelijk ontgaan Fietsbennie, ik had jouw mooie verslagen al een tijdje gemist. Fijn dat je het plezier hebt hervonden!
Dank je wel voor t verslag met foto’s!
Antwoord }
Bedankt door: Fietsbennie , Willeke_IGKT , Hoekie
Afgelopen periode spookten er veel gedachten in mijn hoofd. De stormen van onrust en verhuizen en andere persoonlijke zaken lijken te luwen. Ik bevind me bijna weer aan de lijzijde van een heftige tijd die ik meemaak. Ik weet het. Ik moet niet zeuren omdat het altijd heftiger kan, maar als je dol bent op orde en regelmaat zijn veranderingen in het leven maar niets. Maar voor een groter huis en een mooiere plek heb ik het graag voor over. Ondanks dat het maar een dikke kilometer naar het zuiden is, voel ik me nu hier meer thuis dan ooit.

Ondanks ik nog een boel in nieuwe huis heb te doen, en de hokjes in het “to do” klusjesschrift nog lang niet allemaal zijn afgevinkt vond ik reden om de ligfiets van de week om te poetsen en rijklaar te maken voor vandaag. Het eerste voorzichtige tochtje van het jaar. Mag ik alsjeblieft 20 kilometer fietsen toch een tochtje noemen? Toch heb ik wel voor 100 kilometer genoten.

De reden was gevonden in de vorm van een open dag van de kerk in Mariënberg na een behoorlijke verbouwing. Tijdens de basisschooltijd kwam ik hier nog weleens. De grote mensen die ik nog kende van toen zijn oud en grijs geworden, en enkele klasgenoten van toen lopen nu zelf met hun kroost. Mijn eigen kroost lag in bed of ziek op de bank.

Het hoogtepunt vandaag was het gesprek met de inmiddels gepensioneerde onderwijzer. Hij bracht me allerlei herinneringen boven. Het deed me goed te horen dat deze man ook soms worstelt met dezelfde vraagtekens als ik. Maar wel op één lijn stond qua geloof. Ik vergeet haast tussen allerlei gesprekken te kijken naar de vernieuwde kerk zelf.

[Afbeelding: IMG-20240210-WA0003.jpg]


Eenmaal peddelend terug naar huis zie ik mezelf in gedachten weer spelen op het schoolplein en probeer ik weer eens zoveel mogelijk weggetjes te fietsen die ik anders niet vlug zou nemen. Ik fiets langs de plek waar mijn pa is geboren, iemand die meer vroeger heeft dan ik. Bewust geniet ik van de ligfiets en omgeving. De vogels proberen me voor te bereiden op het voorjaar en verlangen naar meer. Ik hou van dit gedeelte van het jaar. Nog even en dan…

Terwijl ik mijn oude woonplaats doorkruis, wordt ik ingehaald door een grote bus die de trein tijdelijk vervangt, terwijl de laatste hekken worden opgehaald. Ik las dat een compleet spoor door de asbestbrand wordt vervangen. Ik ben blij dat ik er niet meer woon. Ik fiets nog één dorp verder. Terug naar de rust. Terug naar huis.

[Afbeelding: IMG20240210151351-01.jpg]
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Citaat: Ik fiets langs de plek waar mijn pa is geboren, iemand die meer vroeger heeft dan ik. 


Je bent echt een dichter.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Lig-hen , Fietsbennie


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 3 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
banaantas maken voor hoge racer
Ik heb ook een achte...Martin van Mourik — 11:53 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Die titanium m5? En...ZoefZoef — 11:40 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Die titanium m5? En ...Josligfiets — 11:27 PM
Ervaringen met de Tuna
Precies wat je zegt,...Hoekie — 11:14 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
..er iemand* afgeh...ZoefZoef — 10:45 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
..er iemand* afgeh...Wim -de roetsende — 10:35 PM
Ervaringen met de Tuna
17.6 kg. Maarreh h...Wim -de roetsende — 10:31 PM
Ervaringen met de Tuna
17.6 kg. Maarreh het...Hoekie — 10:01 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
en het is grijs en h...karimov — 09:24 PM
Ervaringen met de Tuna
Hetzelfde geldt ...Wim -de roetsende — 09:23 PM
Ervaringen met de Tuna
Ik zit bijna dagel...365cycle — 08:43 PM
Flevotrike-projekt,onderdelen gezocht
Hoi Merijn,het is he...martinus — 08:37 PM
Ervaringen met de Tuna
Zucht... NIVEA Wim...Wim -de roetsende — 08:00 PM
banaantas maken voor hoge racer
Een eigen cordura ta...365cycle — 07:55 PM
Ervaringen met de Tuna
Geld dit voor alle...365cycle — 07:53 PM
Ervaringen met de Tuna
Geld dit voor alle M...Gideonaut — 07:30 PM
Ervaringen met de Tuna
Zucht... NIVEA Wim ;...365cycle — 06:14 PM