Berichten: 214
Topics: 16
Lid sinds: Aug 2017
Bedankt: 1
26 x bedankt in 21 berichten
Ik heb nu bijna anderhalf jaar een ligfiets en dat bevalt erg goed.
Maar wat werkt goed als regenkleding? Het gebeurt me nu wel regelmatig dat ik op een regenachtige dag de ligger laat staan en mijn 'gewone' fiets pak, omdat ik dan makkelijker regenkleding mee kan nemen (fietstassen). De ligger heeft geen bagagedrager en sinds kort eindelijk een tasje waarin ik wat kan meenemen en nu kan ik ook makkelijker regenkleding meenemen, maar wat werkt het beste?
Regen en liggen vind ik meestal niet zo'n fijne combinatie... En mijn regenponcho die op mijn bukker kan gebruiken is naar mijn idee op de ligger alleen maar gevaarlijk (ivm opwaaien) en ook nutteloos omdat alle water er snel onderslaat... Werkt een gewone regenbroek wel? en/of hoe dan dicht te knopen van de broekspijpen?
Berichten: 2.034
Topics: 33
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 1
1499 x bedankt in 850 berichten
Je kan toch op je poncho liggen? Vouw je de wapperende delen onder je rug of achterwerk.
Bij een ligfiets worden vooral je onderbenen nat, en blijven je bovenbenen (relatief) droog. Bij een conventionele fiets is dat net andersom. Een regenbroek werkt (dus) (ook) gewoon. Water blijft dan wel over het algemeen bij je buik in een plooi van je jas / poncho hangen. Verder vind ik regen in mijn gezicht bij een ligfiets niets. Bij een conventionele fiets kan je je hoofd nog een beetje afwenden. Maar ik gebruik mijn ligfiets voor lange toertochten, alleen wanneer het regendreiging vrij is. Niettemin ontkom je er niet aan een paar keer per jaar te moeten schuilen voor de regen of door een druppelende bui heen te moeten fietsen. Is nog te overzien.
Berichten: 53
Topics: 5
Lid sinds: Aug 2017
Bedankt: 5
4 x bedankt in 4 berichten
Op zich werkt voor een gewone bui een regenpak best aardig. Bij een echte stortbui is het wat lastiger omdat het water alleen zijdelings weg kan lopen en zich onder je buik verzamelt. Vorige week had ik een natte streep op m'n borst omdat het water er via de rits in was gelopen. Vroeger had ik een waterdichte anorak zonder rits van voren en dat werkte eigenlijk beter. Ergens las ik dat sommige liggers hun regenjas achterstevoren aantrekken, een klein stukje ritsen en beetje in de zitting proppen. Dan heb je ook nog wat extra ventilatie zodat het vocht weg kan.
Onlangs ook eens m'n wandelponcho gebruikte en dat viel eigenlijk niet eens tegen. Tegen het opwaaien had ik 'm wat tussen lichaam en zadel gepropt. Voor wat betreft de regenbroek heb ik niet zo veel problemen. Mijn huidige broek kan ik op de pijp met klittenband vastzetten. Vroeger droeg ik op het rechterbeen nylon gamaschen met een ritsje. Dat zijn een soort waterdichte kappen voor over je schoenen en enkels die vooral bij het wandelen in de sneeuw en langlaufen worden gebruikt. Dan kan er vrijwel geen water via je broekspijp naar binnen.
Berichten: 2.556
Topics: 79
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2067
2447 x bedankt in 1086 berichten
Ik heb, inmiddels jaren geleden, een ademende regenbroek van Berghaus gekocht. Hij is gemaakt van Gore Tex. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Ik gebruik hem zelfs in de winter als het niet regent maar koud is als overbroek. Ik ben erg tevreden erover. Met een goede Gore Tex jas zweet je wel meer, maar het helpt wel goed. In de zomer is het eigenlijk allemaal te warm. Het ligfietsshirt houdt helemaal geen water vast en droogt snel. De broeken waarmee ik standaard fiets in de zomer drogen wel aardig maar mijn ondergoed is nog een probleem.
Ik heb op de Sinner Record een streamer, die helpt ook, al is de effectiviteit van de wind (bij veel zijwind wordt mijn broek aan de zijkant nat) en intensiteit van de regen afhankelijk.
Berichten: 907
Topics: 12
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 172
1572 x bedankt in 638 berichten
Een regenbroek kan je in je sokken stoppen. Werkt goed.
Wat ik bij een open ligger meestal doe, is me nat laten regenen en droge kleren meenemen. Rijdt bijzonder ontspannen als je nat worden accepteert en met regenkleding wordt je vies zweterig nat.
Wel een goede bril op tegen waterspetters in je ogen en doe een korte broek aan; een lange broek kleeft aan je bovenbenen, wat vervelend trappen is en zeer gaat doen aan je knieën. (Knieschijf wordt omhoog getrokken).
Als je doorfietst is het niet snel te koud om je nat te laten regenen.
Niels, trapt vaak zijn regenpak vooruit, van der Wal
Berichten: 6.021
Topics: 153
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2216
7784 x bedankt in 3812 berichten
Als het warm genoeg is, dan laat ik mij ook gewoon natregenen.
Als het koud is, liever niet. Dan heb ik deze bij mij:
https://www.bever.nl/p/the-north-face-st...52001.html
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
Berichten: 2.556
Topics: 79
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2067
2447 x bedankt in 1086 berichten
Daar ben ik het mee eens. Nat worden is het probleem niet. Koud worden dat moet vermeden worden.