Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De man met de hamer en voeding onderweg
#27
Hier wilde ik nog ff op reageren:

(24-Dec-2020, 02:59 PM)Frutsel schreef: Daarnaast duurt het ongeveer een kwartier voordat je lichaam doorheeft dat je maag voldoende gevuld is. Je kan dus langza(a)m(er) eten, waardoor je minder kans hebt om teveel te eten.
Dit wist ik eigenlijk wel, maar is ook een nuttige tip. Ik wacht vaak tot ik enorme trek heb en dan eet ik ook snel.

(24-Dec-2020, 02:59 PM)Frutsel schreef: Een mens is van nature een omnivoor. Een omnivoor kan goed leven op een voornamelijk plantaardig dieet (niet 100%, zie het vitamine B12 gebrek dat Piet ook aanhaalt).

Een gebalanceerd dieet is het beste. En dat betekent op z'n minst af en toe dierlijke producten.
Dit is feitelijk ook wat ik nastreef. Ik wil niet op zoek moeten naar een vervanger voor bijvoorbeeld vitamine B12. Echter mis ik de structuur van een stukje vlees (nog?) wel als ik dat weglaat uit m'n dieet, dus heb ik vaak wel een vleesvervanger (iets op basis van kikkererwten, jackfruit, af en toe soja etc.).
Mijn wens om grotendeels (maar niet helemaal) vegan te leven komt deels voort uit de wens de kans op kanker en hart- en vaatziekten te minimaliseren (die lading suiker in snoep helpt ook niet, I know). Het andere deel heeft te maken met wat ik op de wereld zie gebeuren - in mijn ogen kunnen we onze consumptie van dierlijke producten op deze manier écht niet voort blijven zetten, en die betere wereld begint mijns inziens toch echt bij mezelf.

(25-Dec-2020, 12:35 AM)Frutsel schreef:
(24-Dec-2020, 09:22 PM)365cycle schreef: Wat betreft soja: Is het verbouwen van soja dan onlosmakelijk verbonden aan het optuigen van een monocultuur?
Zo goed als alle commercieel verbouwde gewassen zijn monoculturen. 
Ja oké, maar houdt feitelijk toch in dat ons eten nu gewoon onmogelijk goedkoop is. Een beetje welvaart inleveren voor duurzamer voedsel kan hier mijns inziens best.
Antwoord }
Bedankt door:
#28
Eten is er 7 dagen in de week en 24 uur per dag. Waar je loopt in de steden, overal is eten. Wij Nederlander (vr)eten ons vaak ziek. Welvaartsziektes komen voor in welvaartslanden. Kanker, hart- en vaatziekten, reuma, diabetes 2, Parkinson, Alzheimer, overgewicht en slijtage van het bewegingsapparaat enz.

Kerstfeest is voor mij al jaren een dag van bezinning. Ik denk aan de mensen in oorlog, hongersnood en zelfs in vele gebieden waar primair geen schoon drinkwater voorhanden is.

Ik ga strak lekker zwemmen, nuchter en naakt in de nacht, en daarna wandelen of fietsen. Een dag van vasten met tussenpozen of intermittent fasting. Vanavond ga ik aan de veganistische lasagna. Eén gang eten, maximaal 800 tot 1.000 kCal. op 1e Kerstdag. Heb nooit last dat de honger klopt. Hoor wie klopt daar kinderen is alleen voor wielrenners.

De man met de hamer is voor sportgekkies. Mijn opa, geboren in de jaren 80 van de 19de eeuw, vertelde mij dat de mensen op gewicht kwamen in de zomer en herfst en in december tot maart lichter werden in gewicht. Daar was niets mis mee. Wij zijn gebouwd op overleven in magere tijden en kunnen voldoende vet opslaan in betere tijden.

Nu vallen de mensen niet meer af in de maand december. Hooguit de eerste 14 dagen van januari met goede voornemens. Maar daarna worden je jaarlijks zwaarder en minder gezond. 52% overgewicht in Nederland en 17% van de Nederlanders is obees. Te veel mensen die over de 100 kg gaan. Nergens voor nodig. De ziektekosten worden onbetaalbaar.

Voor bezinning nog wat info over de voordelen van vasten en koude:
https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/...8-10-2019/
https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/...de-douche/
Ik heb er veel baat bij. Doe het nu voor het 6de jaar.

Ik ga nu op weg naar kopje onder in water van 5,5 graad C. En niet zoals op het einde van de film over kou met Antoinette Hertsenberg, die met een bijna gesloten zwempak, in een bad met ijsklontjes gaat zitten met haar hoofd boven water.
IJsbad is pinda. Zwemmen is 35% frisser dan baden. Vooral met de schoolslag, waarbij bij elke beenslag een extra stroom fris water door de bilnaad stroomt en je ruim 20 minuten nodig hebt voor de zaak weer is ingedaald.

Gezonde feestdagen, Piet.

P.S. Vitamine B12 zit in dierlijke producten en is zeer beperkt te vervangen door B11. Zonder B12 sterven de rode bloedcellen sterven versneld af en de zenuwbanen gaan stuk. Of dierlijke producten of B12 slikken. We maken zelf heel veel B12 aan in onze dikke darm, maar die is ongebonden zonder de intrinsieke factor in de maag, en niet opneembaar. Als wij onze achterste kuisen met onze vingers en onze handen niet wassen of drinken uit sloten of plassen krijgen we genoeg B12 binnen. B12 worden aangemaakt door bacteriën. We leven te hygiënisch.
Antwoord }
Bedankt door:
#29
Ik vraag me af of je theorie op iedereen van toepassing is, Piet. Met name deze:
(25-Dec-2020, 06:58 AM)PietV* schreef: Nu vallen de mensen niet meer af in de maand december. Hooguit de eerste 14 dagen van januari met goede voornemens. Maar daarna worden je jaarlijks zwaarder en minder gezond. 52% overgewicht in Nederland en 17% van de Nederlanders is obees. Te veel mensen die over de 100 kg gaan. Nergens voor nodig. De ziektekosten worden onbetaalbaar.
Een belangrijk deel van mijn roots liggen op eilanden waar eigenlijk nooit echt voedselschaarste geweest is. Hooguit door Engelsen die de boel kwamen koliniseren, maar groenten en vruchten waren er altijd in overvloed, o.a. kippen leefden er zowel in het wild als zoals hier in eigendom en kon je dus voldoende vangen.
Correct me if I'm wrong, maar ik denk dat een belangrijk deel van mijn prestaties zich in die achtergrond aardt; ik ben het sterkst, scherpst en snelst als ik regelmatig kan blijven eten. In veelvraatperiodes (wat kerst hier toch ook wel is) heb ik minder tijd om te sporten en val ik dus af.
Toen ik veel tijd had om in- en op het water te spelen, te sporten en te fietsen woog ik bijna 120 kg met een vetpercentage van rond de 10%. Belangrijk daarbij is dat ik géén sportschooljongen ben, ik heb een hekel aan gewichtenplichten en als ik in m'n leven vijf keer tussen het ijzer heb gehangen is het veel.
My 2 cents: een aantal dagen vasten is niet verkeerd om de systemen even te "resetten", maar ieder jaar consequent een periode van tekorten doormaken is niet gezond, of in ieder geval niet gezonder dan redelijk constant goed en precies genoeg eten. Zou me niet verbazen als het feit dat we nu langer leven daar deels een gevolg van is.

(25-Dec-2020, 06:58 AM)PietV* schreef: Eten is er 7 dagen in de week en 24 uur per dag. Waar je loopt in de steden, overal is eten. Wij Nederlander (vr)eten ons vaak ziek. Welvaartsziektes komen voor in welvaartslanden. Kanker, hart- en vaatziekten, reuma, diabetes 2, Parkinson, Alzheimer, overgewicht en slijtage van het bewegingsapparaat enz.
Hart- en vaatziekten? Jazeker. Al is de boel bij mij gezonder dan het op basis van mijn leeftijd gemiddeld zou moeten zijn, ik ben me bewust welk risico ik loop met m'n eetpatroon en dus probeer ik daar wat aan te doen.
Maar kanker... is dat puur een welvaartsziekte? Ik denk dat een aanzienlijk deel van de "welvaart" in die ziekte 'm zit in of je toegang hebt tot instanties die de ziekte voor je kunnen vaststellen.
Men heeft al meer dan eens mummies onderzocht van mensen die opvallend vroeg overleden waren, waarbij achteraf de doodsoorzaak kanker vast werd gesteld. En dat is daarvan eigenlijk het mooiste voorbeeld: Een deel van hun welvaart uitte zich in het feit dat ze na hun dood geconserveerd werden. Alle normale stervelingen zijn hooguit gewoon begraven en vergaan. Met een beetje pech levend opgesloten in een pyramide.
Kanker, als ik het dan een welvaartsziekte moet noemen, dan zou ik het eerder zien als een gevolg van onze collectieve hebzucht. Veel voor weinig, dus liever vervuilen dan duurzaam produceren en consumeren.

Van die andere ziekten vind ik Parkinson nog wel een interessante om er even uit te lichten, want daar weet ik een klein beetje van. Het wordt veroorzaakt door het afsterven van het deel in de hersenen dat dopamine aanmaakt. Dit sterft af door een bepaald eiwit, dat vooral voorkomt bij mensen die gewerkt hebben met zware metalen, bepaalde pesticiden, asbest, en bepaalde oplosmiddelen. Dat maakt het meer een armoedeziekte dan een welvaartsziekte; wij Westerlingen laten dat zware werk graag doen door mensen die wat minder te besteden hebben.
Antwoord }
Bedankt door:
#30
Je gezondheid wordt voor 80 a 90% bepaald door je leefwijze. De rest door je genen. Tenzij je wordt overreden, COVID19, etc.
Je leefwijze bepaald deels je leeftijd en je kwaliteit van leven bij het ouder worden.
Ik weet dat de mens een omnivoor is, maar de basis ligt bij plantaardige voeding. Eskimo's die moeilijk kunnen beschikken over voldoende plantaardige voeding leven aanzienlijk korter, dan een West- Europeaan in buitengebieden.
Kanker, hart- en vaatziekte, Parkinson, Alzheimer etc. zijn voor een zeer groot deel welvaartsziekten. Vooral bovenmatige consumptie van dierlijke voeding is een belangrijk oorzaak. Ook vegetariërs met een hoge zuivelconsumptie lopen risico op o.a. Parkinson.

Melk is kanker in een pakkie, kaas kanker in een plakkie. In melk zit een krachtig groeihormoon, IGF-1, het kalf verdubbelt in 7 weken tijd het geboortegewicht, en een reeks van andere verstorende hormonen, zoals het verslavende exorfine. Melk van bijna altijd zwangere koeien verstoort extra ons hormoonsysteem.
Het groeihormoon IGF-1 is ook een aanjager voor de groei van tumoren.
De exorfines kunnen dan zorgen voor een verslechtering van het immuunsysteem en verstoringen in de hersenen. Lactose kunnen we ook missen.

https://nutritionfacts.org/video/could-l...ease-link/
https://nutritionfacts.org/video/parkins...weet-spot/
https://nutritionfacts.org/video/the-eff...on-cancer/
https://nutritionfacts.org/video/flashba...the-brain/
https://nutritionfacts.org/video/how-our...te-cancer/

Dierlijke voeding kan maar met mate. Zuivel blijft een risico. Is bestemd voor jonge dieren. De mens is het enge zoogdier dat melk van een ander zoogdier drinkt en een groot deel van de wereldbevolking kan geen melk verteren. Bovendien draagt melk bij aan botontkalking of osteoporose. In landen met de hoogste zuivelconsumptie is de meeste botontkalking.
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:





Nieuwe berichten
NS neemt vanaf 1 juli geen ligfietsen m...
Ik ga met mijn Nazca...Lopopodium — 07:18 PM
Medeliggers onderweg
Ik zag er zondag een...Lopopodium — 07:15 PM
Medeliggers onderweg
Eigenlijk wel. En ik...martinR — 06:17 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Deze weet heb ik een...Hardloper — 05:49 PM
Medeliggers onderweg
Is jouw Chamsin al i...De tovenaar — 05:32 PM
Medeliggers onderweg
Vanmiddag werd ik ...martinR — 05:11 PM
Medeliggers onderweg
Vanmiddag werd ik be...De tovenaar — 04:50 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Complete rem vervang...melle z — 03:44 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Omdat de wiele...Hardloper — 03:37 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Ik heb een voorvelg ...ZoefZoef — 03:34 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Omdat de wielen ...Boyd Maduro — 03:19 PM
NS neemt vanaf 1 juli geen ligfietsen m...
Beide, wij hebben ...Raymond — 01:26 PM
Ervaringen met de Snoek/Snoek-L
Oh, ze zijn ...LigfietsWilsum — 01:18 PM
Klapstuur gezocht
Nee, daar was geen r...melle z — 01:00 PM
Klapstuur gezocht
Er is nog wel meer...ZoefZoef — 12:46 PM
Ervaringen met de Snoek/Snoek-L
Oh, ze zijn van he...mvdriel — 11:55 AM
Klapstuur gezocht
Er is nog wel meer a...melle z — 11:27 AM