(01-Apr-2022, 04:31 PM)365cycle schreef:(01-Apr-2022, 04:20 PM)Coen__ schreef: 10 kV springt normaliter maar 1 cm door lucht en als hij in de grond een aardlek heeft moet het alsnog gek gaan om via je plasstraal een parallelpad te vormen dat > 30 mA doet. Dat zou betekenen dat van de plek waar je op pist tot waar je staat een flink spanningsverschil moet zijn. Dat zou heel specifieke grondcondities vereisen en hogere spanningen.Hahaha, lekker, zo'n analyse. Houd ik van Doet me denken aan deze: How hard would I have to slap a chicken to cook it?
Los daarvan is zo'n plasstraal in de praktijk niet ononderbroken. Myth busters heeft dit eens getest en de plasbuis moest zeg maar flink uitgeboord worden.
Overigens zou dat eigenlijk betekenen dat m'n hond destijds dan toch met z'n pootje (of erger, z'n derde pootje) de draad geraakt zou moeten hebben, toch?
Schrikdraad is natuurlijk geisoleerd bevestigd juist om te voorkomen dat de spanning gelijk wordt met de omgeving. Maar honden hebben veelal een wat kortere plasstraal, dus misschien lukt het daar wat beter.
Hoge spanningen zijn niet zozeer gevaarlijk, grote spanningsverschillen wel. 's winters als je met verkeerde pantoffels op een verkeerde vloer in een droge warme ruimte helemaal statisch geladen bent heb je ook geen last van. Pas als je iets aanraakt wat lading kan aannemen gaat er stroom lopen en krijg je de 'tik'.
Hmm, als je zo'n kipfilet zoo hard slaat spat hij natuurlijk gewoon uit elkaar en is er geen directe omzetting van kinetische energie naar warmte. :+