19-Jul-2022, 04:17 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 19-Jul-2022, 04:22 PM door 365cycle.)
(19-Jul-2022, 03:38 PM)PietV* schreef: De discussie gaat hoofdzakelijk over de Ebike tot 25 km/h.Deze post niet:
(17-Jul-2022, 08:34 PM)baron062 schreef: Het zou best kunnen zijn dat de typegoedkeuring voor speed-pedelec ligfietsen niet hoeft. De europesche regels voorzien in een uitzondering dacht ik. Zie https://www.raivereniging.nl/site/binari...Europe.pdfIk moet het document overigens nog altijd lezen.
(19-Jul-2022, 03:38 PM)PietV* schreef: Ik ken de route voor de speedpedelec. Keuringsafspraak maken, ééndaags kenteken aanvragen en een certificaat van overeenstemming overleggen met de nodige gegevens van fabrikant of bouwer m.b.t. sterkte van de onderdelen. Gelijk de keuring voor een bromfiets zonder kenteken. Zonder certificaat van overeenstemming zal de speedpedelec individueel gekeurd moeten worden. Je zult moeten aantonen dat jouw speedpedelec voldoet aan de EG eisen. Dat geldt in elke EG staat.Dat laatste is alvast onzin. Je mag een voertuig gewoon bij de RDW meenemen zonder verzekering. Heb dat al vaker gedaan dan ik vingers heb. Je mag er alleen niet op/in rijden, tenzij je een ander kenteken hebt waarmee dat nog wel mag. Om wel te rijden is verzekeren niet eens verplicht; dit is afhankelijk van waar het voertuig op dat moment (tijdelijk) geregistreerd is (of het verstandig is om onverzekerd in Nederland te rijden is overigens een andere vraag).
Als je geen WAM verzekering kunt overleggen op de dag van keuring kom je met het voertuig het terrein van de RDW niet meer af.
Nuttige info voor eventuele kopers van een Duitse voertuig: Ik reed m'n Audi S4 destijds op een Duits Ausfuhrkennzeichen naar de RDW, en reed ik daar ook gewoon op m'n gemakje mee weg, want dat is door de aanvraag van een nieuw kenteken niet ongeldig. De verzekering is dan dus ook Duits en derhalve niet geregistreerd in CRWAM.
Als je dat doet, let dan wel op dat je:
- een Ausfuhrkennzeichen aanschaft (rood datumvakje, tot 30 dagen geldig), niet een Kurzzeitkennzeichen (geel datumvakje, 5 dagen geldig);
- een ontheffing bij de belastingdienst aanvraagt voor BPM en MRB, anders sta je waarschijnlijk binnen 10 km van het RDW-station op een parkeerplaats met een Douane-auto in de buurt. En dan mag je aftikken. Al durf ik niet te zeggen wat ze met een speed pedelec (geen BPM en MRB) gaan doen, ik ben er 99% zeker van dat ze je stil zetten
Met een motorvoertuig kan je ook een Kurzzeitkennzeichen gebruiken, mag je niet in Nederland rijden met je voertuig. Ik heb het ook weleens op die manier gedaan: Rijden tot waar de grenspost vroeger was, daar het kenteken omwisselen voor een Nederlands dagkenteken (om naar het RDW-station in Almelo of Venlo te rijden, dicht bij de grens dus), en daarna van het RDW-station naar huis. Niet zoals het officieel bedoeld is (je rijdt van de grens naar het RDW-station ipv vanaf de opslaglocatie), maar het is wel legaal.
In dat geval heb je dus wel een in Nederland geldige verzekering voor een dagkenteken nodig, en daar zit ook het probleem: voor zover ik weet kan je wel een dagkenteken aanvragen voor een speed pedelec, maar er geen verzekeraars zijn die iets anders dan een motorvoertuig voor één dag verzekeren.