(11-Apr-2018, 03:49 PM)B_Lemmers schreef: Het lastige is denk ik de Alpen. Je kunt inderdaad bij stevig klimmen niet op de pedalen staan als je een ligfiets hebt. Ik ben ook niet zo zeker van de Ardennen met behoorlijke stijgingspercentages.
Het volhouden heb ik niet zo mijn twijfels, wel knieen en krachten die je wat ongelukkiger kunt overbrengen als op een gewone fiets.
De zwaarte van de route bepaal je zelf. De zwaarte van je bagage ook. Op de pedalen staan kan soms gemakkelijk zijn, maar langdurig is het verspilde energie. Op de pedalen staan is eerst opschakelen en bij het zitten weer terugschakelen. Bovendien moet je je volle gewicht sjouwen. De betere wielrenner of fietser blijft in het zadel zitten. Of nog beter: liggen.
Belangrijk blijft het verzet. De combinatie cassette en kettingbladen. Dubbel, triple of compact. Zolang je soepel kan blijven rondtrappen en voldoende snelheid houdt om overeind te blijven kom je overal boven.
http://www.tcdekampioen.nl/index.php/de-...of-compact
Voor jouw ligfiets kun je het hiermee uitrekenen: http://ritzelrechner.de/
Dat knieen verhaal bij ligfietsen is een sprookje. Knieklachten komen evenveel voor bij ligfietsers als andere soorten fietsers. Knieklachten komen van binnen uit. Door laaggradige ontstekingsreacties in je lijf. Voeding, stress, te weinig (nacht)rust zijn de belangrijkste factoren. Een vorm van overbelasting kan de aanleiding van een vervelende ontsteking.
Voor een test kies je een leuke uitdaging op je ligfiets, inclusief bagage. Schakelen en op souplesse naar boven. Zorgen dat je rustig kunt blijven ademen en nooit zal gaan hijgen. Hijgen levert verkramping op van de gladde spieren in darmen, bloedvaten en luchtwegen. Gewoon verspilde energie.
http://www.heuvelsfietsen.nl/
Piet.