5 uren geleden
(6 uren geleden)365cycle schreef: Bij een elektromotor kan je zonder andere factoren mee te nemen spreken van "hoogste efficiëntie bij toerental X". Een elektromotor loopt namelijk geen zelfhelende slijtage op bij normaal gebruik. Bij mensen werkt het net even anders: jij kan niet met toerental X blijven trappen tot de energietoevoer ophoudt, al helemaal niet als het gevraagde vermogen dicht bij je maximum ligt.
Helemaal mee eens. Zeker als het geleverde vermogen dicht bij mijn maximum ligt, zoals je zegt. Maar het is ook niet mijn bedoeling met een zo'n hoog vermogen te fietsen. Ik ga ook niet op voorhand zeggen dat dit het beste voor mij is. Maar de voorlopige resultaten geven in ieder geval een indicatie dat dit bij mij past.
(6 uren geleden)365cycle schreef: Fietsen met een lagere cadans lijkt efficiënter omdat je hartslag lager is bij hetzelfde geleverde vermogen. Er gaat echter meer op dan alleen de toegevoerde energie: je spieren zijn ook sneller toe aan de dagelijkse onderhoudsbeurt (slaap!) dan wanneer je met een hogere cadans fietst. Als je echt pech hebt is een nachtje slaap zelfs niet genoeg.Dat gaat de toekomst uitwijzen. Ik rijd nu ook nooit 2 dagen achter elkaar 200km. Ik ben in ieder geval niet bezig om het maximale uit mijn lichaam te halen.
Ik heb in mijn wedstrijdverleden weinig progressie gezien. Ik zal niet heel veel sneller geweest zijn in latere wedstrijden. Maar met de verandering van cadans merk ik heel veel progressie. En als daar op een gegeven moment het plafond bereikt is, is het opvoeren van de cadans voor mij dan een logisch vervolg (Als ik dan nog meer progressie wil maken.)