M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Berichten: 1.509
Topics: 11
Lid sinds: Jul 2019
Bedankt: 702
2512 x bedankt in 1170 berichten
(31-Jan-2025, 02:04 PM)Wim -de roetsende schreef: (31-Jan-2025, 01:48 PM)Hardloper schreef: Na onze ontmoeting heb ik lange tijd in het donker gereden en ook een stukje op de heen weg. Dus ik heb ervaring ermee.
Ik ga geen wedstrijd houden om te kijken wie 'de grootste heeft'.
Ik fiets echter al bijna 20 jaar 4 dagen per week 4 maanden in het donker.
Ik ben erg blij met mijn reflectie en lampen (die niet te fel zijn, want daar heb ik zelf ook een bloedhekel aan).
De lampen van de QV zijn erg goed, zitten wat hoger in de body dan bij andere vm-en en die vind ik dus ook erg fel en zelfs storend als er eentje achter mij rijdt en ik die lampen constant in de spiegels zie.
Waar jij fietst is het ook echt donker. Dat is iets anders dan 's avonds op een goed verlichte straat rijden.
Berichten: 2.842
Topics: 97
Lid sinds: Apr 2023
Bedankt: 3129
3363 x bedankt in 2329 berichten
31-Jan-2025, 04:54 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-Jan-2025, 05:07 PM door Hardloper.)
(31-Jan-2025, 04:21 PM)Frutsel schreef: Waar jij fietst is het ook echt donker. Dat is iets anders dan 's avonds op een goed verlichte straat rijden.
Van Utrecht naar Den Bosch was het ook echt niet allemaal even goed verlicht. Ik heb stukken gehad met het 40 jaar jubileum zonder straat verlichting dacht ik.
75 N830 - Google Maps Onder hier dus. Maar Wim zal hoe dan ook zelfverzekerder zijn dan ik toen was. Maar weet je, het is een mooie ervaring zo op en neer naar Utrecht op 1 dag.
Maar is deze M9 ongeveer 20 a 25% in waarde gedaald? Is dat veel gedaald of valt het in de trend met andere vm's?
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Berichten: 6.048
Topics: 154
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2229
7833 x bedankt in 3837 berichten
(31-Jan-2025, 04:21 PM)Hardloper schreef: Laten we dat vooral niet doen. Maar het is meer dat ik weet hoe het is om met mijn verlichting op de QV in de schemer / nacht te rijden. De ervaring is beperkt om het graag te doen op een comfortabele manier. Maar ik weet wel, als het echt moet. Dan kan vertrouwen dat ik voldoende licht aanboort heb met mijn velo.
Ik heb nu pas in de gaten dat je niet begrijpt wat ik bedoel.
Ik heb die extra verlichting niet om zelf iets te zien. Die heb ik om beter gezien te worden. Vooral de breedte-lampen zijn er voor mijn veiligheid.
Alleen de koplamp is voldoende om te zien waar ik ben en waar ik rijd. Daar heb ik geen extra lampen voor nodig.
De extra koplampen bij de spiegels helpen wel om het onderscheid te kunnen maken tussen asfalt en berm, als er tegenliggers zijn met verblindende verlichting.
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
Berichten: 2.842
Topics: 97
Lid sinds: Apr 2023
Bedankt: 3129
3363 x bedankt in 2329 berichten
(31-Jan-2025, 05:37 PM)Wim -de roetsende schreef: (31-Jan-2025, 04:21 PM)Hardloper schreef: Laten we dat vooral niet doen. Maar het is meer dat ik weet hoe het is om met mijn verlichting op de QV in de schemer / nacht te rijden. De ervaring is beperkt om het graag te doen op een comfortabele manier. Maar ik weet wel, als het echt moet. Dan kan vertrouwen dat ik voldoende licht aanboort heb met mijn velo.
Ik heb nu pas in de gaten dat je niet begrijpt wat ik bedoel.
Ik heb die extra verlichting niet om zelf iets te zien. Die heb ik om beter gezien te worden. Vooral de breedte-lampen zijn er voor mijn veiligheid.
Alleen de koplamp is voldoende om te zien waar ik ben en waar ik rijd. Daar heb ik geen extra lampen voor nodig.
De extra koplampen bij de spiegels helpen wel om het onderscheid te kunnen maken tussen asfalt en berm, als er tegenliggers zijn met verblindende verlichting.
Door dit bericht begrijp ik pas je intentie. Maar mooi dat we eruit zijn.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Berichten: 5.612
Topics: 110
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11138
8641 x bedankt in 4251 berichten
31-Jan-2025, 11:07 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-Jan-2025, 11:11 PM door 365cycle.)
(31-Jan-2025, 01:45 PM)Hardloper schreef: Het is gewoon oh zo jammer als je Nederlands verleert als je hier in NL woont, NL familie hebt en dan ook nog een kind. Denk je ook niet dat het zeer ongemakkelijk is als je niet NL kan en je kind zit op een NL school. Het is meer dat het mij gewoon extreem ongemakkelijk lijkt voor haar. Net als dat je nog relatief weinig ervaring hebt met VM rijden heb je vermoedelijk ook weinig ervaring met buitenlander zijn in een land dat niet je moedertaal gebruikt, en mogelijk ook in een liefdesrelatie hebben waarin de voertaal anders is dan die die in het land waar je woont gesproken wordt.
Sommige hier geboren en getogen Nederlanders lijken te denken dat het leven hier eenvoudig wordt als je de taal spreekt. Dat je dan met open armen ontvangen wordt, makkelijk sociale contacten aan kan leggen etcetera.
Het tegendeel is waar. Van alle landen waar ik geleefd of gewoond heb horen wij bij de meest geslotene. Als je hier Engels kan, praten mensen inderdaad makkelijk met je, want Nederlanders spreken over het algemeen goed Engels. De Nederlandse taal leren brengt je weinig meer dan wat geveinsde waardering van mensen die het eigenlijk niet zo op "buitenlanders" hebben.
Buiten het bovenstaande is het "switchen" van de voertaal in je relatie nog veel lastiger. Je karakter uit zich in een bepaalde communicatiestijl, maar dat niet alleen; je communicatiestijl wordt ook beïnvloed door de taal die je spreekt. Verander je de voertaal in je relatie, dan verandert óók je manier van communiceren met je partner. De vraag is of je dat risico naast de bovengenoemde uitdagingen nog wil lopen.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Berichten: 2.037
Topics: 58
Lid sinds: Dec 2020
Bedankt: 30617
2979 x bedankt in 1328 berichten
Ik heb best veel ervaring met buitenlanders in Nederland, van een tante die in de jaren 50 uit Engeland gekomen is, via vrienden en aangetrouwde familie tot en met mensen op het werk.
De tante heeft in haar 60+ jarige huwelijk eigenlijk geen Nederlands geleerd. Ze begon met 'ik baby nederlands, jij haha.' en is nooit verder gekomen dan baby nederlands en is altijd een buitenstaander gebleven.
Die vrienden en familie die de taal van hun nieuwe land geleerd hebben hebben wel veel vrienden gemaakt, deels onder de mensen waarmee ze de taal cursus gedaan hebben maar ook daarbuiten.
Het hebben van mensen waarmee je nederlands moet spreken helpt bij het leren van de taal maar ook bij het beginnen met vrienden maken, buiten het expat wereldje.
Misschien is het in andere landen makkelijker maar we hebben het hier over mensen die ervoor gekozen hebben om in Nederland te wonen, geen nederlands verstaan en weinig nederlands spreken helpt zeker niet.
Jonge mensen hier spreken meestal een aardig woordje Engels, hoewel vaak niet erg goed, ouderen vaak een stuk minder. En als 'iedereen' naar het Engels over gaat sluit je anderen buiten die het gesprek nog maar nauwelijks kunnen volgen en zeker geen bijdrage durven leveren.
Ik zou nooit in een buitenland willen wonen als ik de lokale taal niet machtig zou zijn, waarom zou ik anderen niet zo veel mogelijk helpen om in mijn land mijn taal te leren. En ze daartoe aan te moedigen.
Het zou veel makkelijker geweest zijn om met mijn (toen nieuwe) schoonzus engels te spreken dan langzaam en duidelijk nederlands, in korte zinnen en waar nodig in andere woorden herhalen. Pas bij de derde poging werd er naar engels over gegaan. Het heeft haar geholpen en daardoor kan zij nu (al vele jaren) in de gezondheidszorg werken.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220 - Whike - (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Berichten: 5.612
Topics: 110
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11138
8641 x bedankt in 4251 berichten
31-Jan-2025, 11:49 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-Jan-2025, 11:52 PM door 365cycle.)
(31-Jan-2025, 11:33 PM)Willeke_IGKT schreef: De tante heeft in haar 60+ jarige huwelijk eigenlijk geen Nederlands geleerd. Ze begon met 'ik baby nederlands, jij haha.' en is nooit verder gekomen dan baby nederlands en is altijd een buitenstaander gebleven.
Die vrienden en familie die de taal van hun nieuwe land geleerd hebben hebben wel veel vrienden gemaakt, deels onder de mensen waarmee ze de taal cursus gedaan hebben maar ook daarbuiten. Welk land was dat? Nederland of een ander land?
En wat vond je van mijn Nederlands? Zelfs ik ervaar hier - in mijn eigen land, ~160 km van mijn geboortegrond - namelijk een drempel in het aanleggen van sociale contacten, ondanks dat ik echt niet verlegen ben. Daarom pas ik ook zo goed tussen jullie rare snuiters in het ligfietswereldje: Jullie zijn over het algemeen wél heel open en toegankelijk
(31-Jan-2025, 11:33 PM)Willeke_IGKT schreef: Het hebben van mensen waarmee je nederlands moet spreken helpt bij het leren van de taal maar ook bij het beginnen met vrienden maken, buiten het expat wereldje. Dat laatste is dus juist heel lastig. Een beetje met mensen praten lukt heus wel ja, maar echte vriendschappen aanleggen? Ik ben juist om die reden het expat-wereldje ingedoken.
(31-Jan-2025, 11:33 PM)Willeke_IGKT schreef: Misschien is het in andere landen makkelijker maar we hebben het hier over mensen die ervoor gekozen hebben om in Nederland te wonen, geen nederlands verstaan en weinig nederlands spreken helpt zeker niet. Dat die mensen daarvoor gekozen hebben vind ik inmiddels echt een dooddoener. We schuiven ze zonder enige moeite alle verantwoording in de schoenen. Zij hebben er niet alleen voor gekozen, wij hebben er ook voor gekozen ze te verwelkomen.
(31-Jan-2025, 11:33 PM)Willeke_IGKT schreef: Jonge mensen hier spreken meestal een aardig woordje Engels, hoewel vaak niet erg goed, ouderen vaak een stuk minder. En als 'iedereen' naar het Engels over gaat sluit je anderen buiten die het gesprek nog maar nauwelijks kunnen volgen en zeker geen bijdrage durven leveren. Van die Nederlandstalige mensen die hier geen Engels spreken zijn er echter heel weinig die hier niet gewoon een compleet leven hebben. Daarbij, als je in een internationaal gezelschap bent en mensen schakelen over op Engels terwijl jij dat niet kan, misschien willen de mensen die overschakelen dan gewoon even met de Engelstalige persoon spreken. Vind ik evenmin een verantwoordelijkheid van degene die hierheen gekomen is.
(31-Jan-2025, 11:33 PM)Willeke_IGKT schreef: Ik zou nooit in een buitenland willen wonen als ik de lokale taal niet machtig zou zijn, waarom zou ik anderen niet zo veel mogelijk helpen om in mijn land mijn taal te leren. En ze daartoe aan te moedigen. Ik zou het ook heerlijk vinden om in ieder land waar ik geweest ben gewoon de taal te kunnen spreken. Daarom spreek ik er ook 4, en heb ik de ambitie om de vierde te verbeteren en er dan ooit nog 3 aan toe te voegen (Arabisch, Chinees, en Spaans). Maar iemand die niet héél dicht bij me staat aanmoedigen pushen om iets moeilijks en tijdrovends te doen als een taal leren, dat gaat mij echt wat te ver. Vooral als die persoon het in het dagelijks leven niet echt nodig heeft én voor liefde of werk al een veel grotere uitdaging aan is gegaan, namelijk huis en haard voor altijd (want terug naar waar je was kan je nooit) achterlaten en verkassen naar een ander land.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Berichten: 2.037
Topics: 58
Lid sinds: Dec 2020
Bedankt: 30617
2979 x bedankt in 1328 berichten
Ik push geen nederlands, ik bied aan om met de betreffende persoon nederlands te spreken en doe dat indien aangenomen ook consequent.
In de meeste gevallen is het met mensen in Nederland die al een basis nederlands hebben, hoewel ik ook vrienden in Engeland heb die daar engels geleerd hebben waarvoor ik mijn engels eenvoudig moet houden.
In mijn werk heb ik best veel mensen meegemaakt die geen of weinig engels spreken, nooit geleerd of niet meer dan een paar jaar middelbare school heel lang geleden en nooit meer gebruikt. Zeker onder de oudere medewerkers op de fabrieksvloer was dat heel gewoon en zelfs de jongere kantoor medewerkers gebruiken hun engels maar weinig. Ook mensen van buiten Nederland die hierheen gekomen zijn hebben niet altijd engels en als ze het spreken is het niet altijd de eerste keus. Wij hebben op het werk de voertaal Nederlands, omdat gebleken is dat dat het beste werkt op de langere duur.
Ik bestrijd het argument dat je in Nederland in het dagelijkse leven geen nederlands nodig zou hebben, een bezoek aan de dokter, het begrijpen van een brief van de belastingen, het tien minuten gesprek op de school van je kind of in sommige gevallen zelfs gewoon je kind verstaan als die met een vriend kletst overal kom je nederlands tegen.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220 - Whike - (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Berichten: 5.612
Topics: 110
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11138
8641 x bedankt in 4251 berichten
, 12:56 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op , 12:57 AM door 365cycle.)
(, 12:09 AM)Willeke_IGKT schreef: Ik push geen nederlands, ik bied aan om met de betreffende persoon nederlands te spreken en doe dat indien aangenomen ook consequent.
In de meeste gevallen is het met mensen in Nederland die al een basis nederlands hebben, hoewel ik ook vrienden in Engeland heb die daar engels geleerd hebben waarvoor ik mijn engels eenvoudig moet houden. Wanneer die behoefte ontstaat is er niets mee om mensen daarmee te helpen. De grens tussen aanmoedigen en opdringen is echter flinterdun.
(, 12:09 AM)Willeke_IGKT schreef: In mijn werk heb ik best veel mensen meegemaakt die geen of weinig engels spreken, nooit geleerd of niet meer dan een paar jaar middelbare school heel lang geleden en nooit meer gebruikt. Zeker onder de oudere medewerkers op de fabrieksvloer was dat heel gewoon en zelfs de jongere kantoor medewerkers gebruiken hun engels maar weinig. Ook mensen van buiten Nederland die hierheen gekomen zijn hebben niet altijd engels en als ze het spreken is het niet altijd de eerste keus. Wij hebben op het werk de voertaal Nederlands, omdat gebleken is dat dat het beste werkt op de langere duur. Dat kan. In de hedendaagse praktijk denk ik echter dat je met Engels in Nederland verder komt dan met Nederlands, omdat je simpelweg meer mensen tegenkomt die wél Engels spreken. De meeste zelfs dusdanig goed dat Nederlands weinig toegevoegde waarde heeft: Een hoop cultuurkennis nodig en accentloos Nederlands zijn niet voldoende om verder te integreren.
(, 12:09 AM)Willeke_IGKT schreef: Ik bestrijd het argument dat je in Nederland in het dagelijkse leven geen nederlands nodig zou hebben, een bezoek aan de dokter, het begrijpen van een brief van de belastingen, het tien minuten gesprek op de school van je kind of in sommige gevallen zelfs gewoon je kind verstaan als die met een vriend kletst overal kom je nederlands tegen. Dat mag je bestrijden, maar je overschat echt de meerwaarde. Even opgesomd:
een bezoek aan de dokter - ik ben letterlijk nog geen arts tegengekomen die geen hoog niveau Engels spreekt. Zeker die uitzonderlijk hoog geschoolde groep heeft er eigenlijk nooit moeite mee.
het begrijpen van een brief van de belastingen - daar noem je wat leuks. Het aantal Nederlanders dat moeite heeft met het begrijpen van een brief van de belastingen is zelfs verrassend hoog. Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker hebben ze geen zin in. De hoeveelheid studie die je na een basis Nederlands extra nodig hebt om belastingbrieven goed te kunnen begrijpen is ronduit belachelijk. Tijd is geld: Een belastingadviseur of tolk inhuren is waarschijnlijk voordeliger.
het tien minuten gesprek op de school van je kind - leerkrachten zijn nog een goed voorbeeld van een groep Nederlanders die relatief hooggeschoold is en vaak prima met Engels om kan gaan. Ook hier spreek ik uit ervaring: De taal is nooit een barriere geweest.
in sommige gevallen zelfs gewoon je kind verstaan als die met een vriend kletst - het niveau Nederlands van kinderen is beperkt, en dan nog leren kinderen taal veel sneller dan je ooit gaat kunnen bijbenen. Je kan wat dit betreft hooguit stellen dat je kind jou de taal zal leren.
Je vraagt je inmiddels misschien af waar ik al deze kennis en ervaring zomaar vandaan pluk: ik heb mijn kind samen met een expat, we kennen elkaar uit een bedrijf waar de voertaal Engels is. Juist door haar heb ik het ontdekt dat het expatwereldje me in de regel eigenlijk beter ligt dan hier geboren en getogen Nederlandse sociale contacten. Daardoor ken ik dus ook best wel wat andere internationale stellen, en mede daarom heb ik een klein polyglotje rondlopen die behalve vloeiend Nederlands en Engels ook nog een paar woordjes Duits, Arabisch en Russisch kan kletsen.
M'n ex-vrouw was gemotiveerder dan ik om aan haar Nederlands te werken (of verweet mij dat in ieder geval - zo heel veel spreekt ze het nu, een paar jaar na onze scheiding, volgens mij nog steeds niet); ik vond het naast ons drukke werkleven, destijds een baby verzorgen/opvoeden en een relatie onderhouden bijna niet te doen om telkens bewust naar het Nederlands te schakelen (wat voor mij ook echt schakelen is, want ik droom en denk meer in het Engels) en daarmee onze communicatie zowel in bandbreedte als in snelheid te beperken. Zelfs bij iets typisch Hollands als een buurtbarbeque was Engels geen barriere.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Berichten: 1.032
Topics: 28
Lid sinds: Jun 2022
Bedankt: 0
1740 x bedankt in 934 berichten
(, 12:56 AM)365cycle schreef: De grens tussen aanmoedigen en opdringen is echter flinterdun. Dat is ook mijn ervaring. Ik heb in Denemarken gewoond en Deens geleerd (ik heb een diploma op B2 niveau, wat betekent dat je de NRC kunt lezen en erover meepraten en dat je de taal vrij vloeiend spreekt zonder steeds in je hoofd te hoeven vertalen), maar mijn ervaring is dat het voor veel inboorlingen nooit genoeg is. Ik weet van in Nederland wonende niet-Nederlandse vrienden dat het in NL niet heel veel anders is. Ik heb sowieso een diepgewortelde hekel aan mensen die het tot hun missie gemaakt hebben anderen te 'helpen' zonder zich ooit af te vragen/ zonder ooit te vragen waar die anderen precies behoefte aan hebben.
2x Dries Baron | Optima Stinger | Challenge Hurricane
Berichten: 2.037
Topics: 58
Lid sinds: Dec 2020
Bedankt: 30617
2979 x bedankt in 1328 berichten
OK, jullie hebben nu ook jullie punt kunnen maken, nu graag terug op het onderwerp van dit draadje, de fiets.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220 - Whike - (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Berichten: 654
Topics: 39
Lid sinds: May 2022
Bedankt: 5
1391 x bedankt in 617 berichten
, 11:42 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op , 11:45 AM door Bob Hagendijk.)
Allereerst: mooi dat hier meningen kunnen worden geuit zonder dat iemand wordt afgebrand.
Ik denk dat het opbouwen van sociale contacten niet perse verband houdt met de taal die je spreekt. Je kan je als randdstatter een buitenlander voelen in Groningen en andersom. Als nieuwkomer in een omgeving kost het altijd extra moeite om nieuwe contacten te leggen. Sterker nog, er zijn mensen in hun vertrouwde omgeving die eenzaam zijn, steeds meer zelfs.
Expatters hebben onderling een bepaalde verbondenheid wat het opbouwen van contacten misschien makkelijker maakt. Iedereen weet wat het is om in een vreemde omgeving te zitten en alles vanuit niks op te bouwen.
Of je je red met Engels alleen hangt denk ik ook af van waar je woont. In Amsterdam schijnt het normaal te zijn om in een cafe in Engels te worden geholpen (van horen zeggen, ik kom er nooit). Mijn tante kocht voor mij altijd 7-up, vond ik lekker. Zij sprak het uit als zeven- (Nederlands 7) up. Ik probeerde als kleine Bob toen ik Engels leerde te zeggen dat dat Engels seven-up was. Haar reactie: ik spreek geen buitenlands. Ze kwam zelden buiten haar dorp, laat staan buiten Nederland. Dat is een extreme, maar ik weet zeker dat ook mijn moeder afhaakt bij een nieuwe buur die alleen Engels spreekt. Niet omdat ze geen contact wil, maar het haar teveel moeite kost om Engels te spreken. Zij zou ook zeggen: waarom leer je geen Nederlands, zo kan ik niet met je communiceren.
Ik heb op mijn werk ook Engels sprekenden op hoog niveau. Op kantoor gaat dat meestal goed, maar in de fabriek levert dat soms wrevel op met operators die het gebrekkig kunnen, maar hun extra moeite kost.
Ik snap best dat expatters teveel aan hun hoofd hebben om de taal te leren, zeker als het tijdelijk is. Maar als het langdurig of voor vast is denk ik wel dat het voordelen geeft. Dat je je zonder Nederlands red snap ik wel, zeker in de Randstad, maar je mist toch een bepaalde aansluiting denk ik.
Dat er een groep mensen is die afwijzend staat tegenover import/buitenlanders is echter ook een ding dat vast staat, Nederlands sprekend of niet.
Wat Willeke zegt, het gaat erg offtopic. Maar, wel respectvol. Als er meer op gereageerd wordt afsplitsen en apart verder gaan zolang het netjes blijft? Of is er genoeg over gezegd?
Berichten: 2.561
Topics: 79
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2081
2458 x bedankt in 1091 berichten
In beide gevallen verdient het toch overweging om een nieuwe velomobiel te kopen? Zo heel veel meer kosten die toch niet?
Groet,
Marco
Berichten: 609
Topics: 4
Lid sinds: Jun 2023
Bedankt: 2
1096 x bedankt in 594 berichten
(, 11:58 AM)Roepers schreef: In beide gevallen verdient het toch overweging om een nieuwe velomobiel te kopen? Zo heel veel meer kosten die toch niet?
Groet,
Marco
Bij een nieuwe zitten er nog kosten aan (verzenden, import/tax etc) + maanden wachten. Of een 2dehandsje die je nu kan hebben zonder extra poespas
Velayo #04? | Flevobike Versatile #58? | WAW #15 | DF XL 288? | Raptobike | Whike | ICE Trice QNT | Optima Baron
Berichten: 828
Topics: 32
Lid sinds: Aug 2018
Bedankt: 318
842 x bedankt in 364 berichten
Citaat van 365cycle:
...een bezoek aan de dokter - ik ben letterlijk nog geen arts tegengekomen die geen hoog niveau Engels spreekt...
Lang terug op vakantie in Spanje had ik een tandarts nodig. Gelukkig spreekt mijn vrouw beter Spaans dan Johan Cruijff (volgens een taxichauffeur) De dame aan de balie vertelde dat de tandarts (jonge man) goed Engels sprak. Voor de zekerheid mijn vrouw maar meegenomen naar de behandelkamer. Hij kwam namelijk niet verder dan "open" en "close".....
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Quest 846 - Challenge Alize - Bülk 182 - Nazca Fiero - Brompton - Koga LightSpeed - bakfiets (voor de kleinkinderen)
Berichten: 6.048
Topics: 154
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2229
7833 x bedankt in 3837 berichten
8 uren geleden
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 7 uren geleden door Wim -de roetsende.)
(, 12:56 AM)365cycle schreef: het tien minuten gesprek op de school van je kind - leerkrachten zijn nog een goed voorbeeld van een groep Nederlanders die relatief hooggeschoold is en vaak prima met Engels om kan gaan. Ook hier spreek ik uit ervaring: De taal is nooit een barriere geweest.
Zelfs bij iets typisch Hollands als een buurtbarbeque was Engels geen barriere.
Ik wil toch even ingaan op deze 2 voorbeelden.
Ik heb nu zelf een leerling met Engels sprekende ouders. Ik spreek redelijk Engels, maar om echt in het Engels goed te kunnen vertellen hoe het met hun dochter in de klas gaat, vind ik nog best moeilijk en vaak lukt het toch net niet om precies duidelijk te maken wat ik nou echt bedoel.
Vooral van die specifiek onderwijs gerelateerde terminologie heb ik de Engelse vertaling vaak niet in mijn hoofd. Hoe zeg je bijvoorbeeld 'de machten van 2' in het Engels?
Dit geldt sowieso voor veel van mijn collega's op de scholen waar ik gewerkt heb. Dan praat je toch over 80 van de 100 collega's die het lastig vinden.
Als je bij ons op de BBBQ Engels zou spreken, dan kun je met minder dan de helft een goed gesprek voeren en dan wonen er bij ons toevallig ook nog eens veel hoogopgeleiden.
Ik vermoed toch dat ook jij, net als iedereen, erg vanuit je eigen bubbel aan het redeneren bent. Is logisch, doen we allemaal.
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
Berichten: 2.842
Topics: 97
Lid sinds: Apr 2023
Bedankt: 3129
3363 x bedankt in 2329 berichten
7 uren geleden
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 7 uren geleden door Hardloper.)
Ik heb hulp gehad met de Summary voor mijn scriptie voor het HBO. Want had zelf niet iets goed in elkaar kunnen zetten.
Ik heb 3 jaar bij een internationale startup gewerkt. Ze hebben mij gevraagd, ik was de eerste die kennis had op mijn vak gebied. Dus dat was makkelijk. Om het Engels maakte ik me echt wel zorgen. Ze moesten maar Nederlands leren volgens de baas.
(Dit stuk is niet op tijd helemaal) Tja, de stand ups waren best wel stressen, hoe ga ik vertellen wat ik ga doen. Woord per woord opgezocht. Beetje Google translate en dan op een papiertje. Na een tijdje kwam een collega erbij, zij had de internationale studie gedaan. Later moesten we het samen doen, toen kwam de expat vanuit Duitsland werkzaam ons versterken. Nog later een andere expat in Duitsland. En de eerste werd vervingen door een Duitser in Duitsland. Ondertussen al 2x in Duitsland geweest. Prive lessen Engels van een Zuid Afrikaanse, in het Engels die het vanuit thuis deed in Duitsland. Maar ondertussen heb ik nog altijd zo nu en dan met hen contact.
Maar na mijn eerste bezoek in Duitsland bij het hoofdkantoor, waar ik alleen naar toe ging met de trein en de eerste dag aan mijn eigen lot was overgeleverd. Taxi regelen, Inchecken hotel en op restaurant gaan. Toen kwam de zelfvertrouwen wat om Engels te gaan praten. Mijn Duits is nog veel minder. Heb zelfs een keer gehad dat ik de weg vroeg in het Engels en het antwoord kwam in Duits. Nou niet zo probleem, rechtdoor/rechts/links herken ik nog wel.
Maar ik heb bij dat bedrijf presentaties gegeven in het Engels en denk dat ik nu wel kan communiceren. Misschien niet foutloos, maar weet je. Ik durf wel mee alleen op vakantie en durf ook wel mijn werk te doen in het Engels.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Berichten: 1.032
Topics: 28
Lid sinds: Jun 2022
Bedankt: 0
1740 x bedankt in 934 berichten
2x Dries Baron | Optima Stinger | Challenge Hurricane
Berichten: 6.048
Topics: 154
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2229
7833 x bedankt in 3837 berichten
(7 uren geleden)melle z schreef:
Er is een fout opgetreden
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
Berichten: 2.842
Topics: 97
Lid sinds: Apr 2023
Bedankt: 3129
3363 x bedankt in 2329 berichten
(7 uren geleden)melle z schreef:
Where is the Train station?
And now I wrote this so without any problem
Even alle gekheid op een stokje. Het kunnen uitdrukken wat je wilt zeggen, is toch echt wel zalige.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Berichten: 5.612
Topics: 110
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11138
8641 x bedankt in 4251 berichten
2 uren geleden
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 2 uren geleden door 365cycle.)
(8 uren geleden)Wim -de roetsende schreef: Ik vermoed toch dat ook jij, net als iedereen, erg vanuit je eigen bubbel aan het redeneren bent. Is logisch, doen we allemaal. Klopt in zoverre dat ik wel vrij stevig redeneer vanuit mijn eigen leeftijdscategorie. Daar zit inderdaad nog wel een verschil in.
En als we toch Youtubes gaan delen dan is dit wel een mooie afsluiter
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Berichten: 6.048
Topics: 154
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2229
7833 x bedankt in 3837 berichten
(2 uren geleden)365cycle schreef: Klopt in zoverre dat ik wel vrij stevig redeneer vanuit mijn eigen leeftijdscategorie. Daar zit inderdaad nog wel een verschil in.
Klopt, onze dochters (24,5 - 26 - 27,5) hebben alledrie Cambridge English afgerond en spreken net zo gemakkelijk Engels als Nederlands.
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
Berichten: 2.037
Topics: 58
Lid sinds: Dec 2020
Bedankt: 30617
2979 x bedankt in 1328 berichten
Nu echt terug on topic.
Dit is een draadje over een fiets, niet over taal.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220 - Whike - (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Berichten: 6.048
Topics: 154
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2229
7833 x bedankt in 3837 berichten
(2 uren geleden)Willeke_IGKT schreef: Nu echt terug on topic.
Dit is een draadje over een fiets, niet over taal.
Dan mag deze gesloten worden. De M9 is verkocht naar België.
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
|
Gebruikers die dit topic lezen: 9 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
Nieuwe berichten
|
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Nu echt terug on t...Wim -de roetsende — 10:51 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Nu echt terug on top...Willeke_IGKT — 10:48 PM |
Winkels gezocht met kleding geschikt vo...
|
Renaud heeft aangege...Willeke_IGKT — 10:33 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Klopt in zoverre...Wim -de roetsende — 10:25 PM |
Banden, banden en nog eens banden
|
Haha wat een baa...Wim -de roetsende — 10:02 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Ik vermoed toch da...365cycle — 09:54 PM |
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
|
Net tijdens het fi...365cycle — 09:51 PM |
Banden, banden en nog eens banden
|
Haha wat een baas :D365cycle — 09:47 PM |
Winkels gezocht met kleding geschikt vo...
|
Wat betreft hartslag...Hardloper — 09:23 PM |
Winkels gezocht met kleding geschikt vo...
|
Wat ik heb gez...Martin van Mourik — 09:00 PM |
Vandaag ben ik blij omdat.....
|
ik mijn eerste ligfi...gideon — 07:19 PM |
Ervaringen met de Bülk
|
Is dat een col uit...Hoekie — 06:25 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Where is the ...Hardloper — 05:51 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Er is een fou...Wim -de roetsende — 05:47 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
melle z — 05:44 PM |
M9 - 1 jaar oud - 5000km - €9000,-
|
Ik heb hulp gehad me...Hardloper — 05:37 PM |
wat ze zeggen
|
Vandaag in 2 ritje...Wim -de roetsende — 05:35 PM |
|