04-Jan-2023, 06:50 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 04-Jan-2023, 07:25 PM door Willeke_IGKT.)
(04-Jan-2023, 12:52 PM)Bacchus schreef: Techniek-onderwijs is één kant. Onder ligfietsers wordt comfort, vooral door de veel natuurlijkere houding en ondersteuning, als een van de grote voordelen gezien. Ik ben op het forum onder de indruk van veel verhalen van leden waar de ligfiets een plaats in het revalidatiproces heeft gekregen of die überhaupt kunnen fietsen dankzij de ligfiets. Misschien dat we ook de (para-)medische hoek, huisartsen en fysiotherapeuten, bewust kunnen maken van de voordelen van de ligfiets bij rug-/nek-/schouder-/arm-klachten.
Het lastige van deze beide benaderingen is dat het een flinke investering (qua tijd met name) is. Je zal inderdaad een les-/informatie-pakket moeten samenstellen en daarmee de boer op moeten.
Dit punt ondersteun ik zeer.
Na een aanrijding heb ik stevig in de kreukels gelegen. In het revalidatie-centrum waren alleen rechtop 3 en 4 wielers beschikbaar. Ik was zeer blij niet meer met een rolstoel de stad in geduwd te hoeven worden, maar ik voelde me zeer gehandicapt op deze gehandicapte-fiets. Een trike, of anders, moet je ook de vrijheid kunnen geven zonder dat je je gehandicapt voelt.
Een jaar terug ben ik met mijn moeder bij Maja geweest. Na het vervangen van haar knie en heup kon ze niet meer fietsen. Na analyse werd haar fiets aangepast op haar fysieke beperking. Ze fietste gelijk een rondje, als een kind zo blij.
Een bevriend fysiotherapeut is nu werkzaam als ergo therapeut bij een revalidatie-centrum. Hij was zeer geïnteresseerd over Maja en de mogelijkheden van ligfietsen voor revalidatie. Ergo therapeuten proberen een zo goed mogelijke match te maken met de fysieke beperking en de voorhanden zijnde mogelijkheden.
Ik denk dat het zeer welkom is om hier als vereniging op in te spelen en een match te maken tussen aanbod (fabrikanten) en beperking/revalidatie.
Niels, gladgestreken, van der Wal