Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Op tijd remmen
#27
Ik vraag mij af of trommelremmen en rollerbrakes niet onderhoudsarmer zijn dan V-brakes en schijfremmen.
Het zit in een huisje en dus beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Willeke_IGKT
#28
(08-Mar-2023, 11:19 AM)Frutsel schreef: Nee, want remmen werken door (mechanise) frictie, en slijten dus. Je zou met enorme electromagneten wel een remsysteem kunnen maken dat geen fysiek contact nodig heeft (zie ook het regeneren van stroom bij electrische auto's door 'op de motor' af te remmen), maar of dat nu zo practisch is op een fiets...
Tenzij je het veel te zwaar bouwt is dat ook niet onderhoudsvrij. Lagers gaan lang mee maar hebben niet het eeuwige leven.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#29
Rollerbrakes zijn bijzonder onderhoudsarm, meer dan een beetje vet er in spuiten is er niet aan te doen. Afstellen helpt niks, en alle rollerbrakes behalve de extra sterke versie's zijn hopeloos op grote wielen. Bij een 16 inch zoals de Okeja is het net acceptabel. Heb voor een Stadsfiets van een kind, een nieuwe C6000 rollerbrake gekocht, de versie met 30% meer remkracht. Dat is net acceptabel. Bij regen verandert er niks aan de remkracht.

Nog maar even mijn mening over Rollerbrakes samengevat; Alle versies behalve die c6000 zijn levensgevaarlijk en zijn niet in staat een serieuze vertraging te veroorzaken. Ik heb nog met Weinmann knijpremmen op stalen velgen, met de allergoedkoopste blokjes, in de regen gereden. Dat was een vergelijkbare ervaring. Die c6000 komt in de buurt van een niet al te goed afgestelde velgrem.

Trommelremmen zijn redelijk onderhoudsarm, maar de kabeltjes niet. Op de velomobiel moeten de kabeltjes en of de bewegende onderdelen toch echt af en toe wat aandacht hebben. Dat staat echter niet in verhouding tot de onderhoudsfrequentie bij andere remmen. Op een rechtopfiets kunnen trommels heel erg lang mee, daar maakt de kabel wat minder bochten en loopt ie in een schonere omgeving als een VM wielkast. Ik heb geen fiets met grote wielen en trommelremmen. Mijn ouders hadden die wel, en ik was daarbij niet erg onder de indruk van de prestaties. Maar goed genoeg.
Antwoord }
Bedankt door: Roepers , Willeke_IGKT
#30
(09-Mar-2023, 08:44 PM)Jeroen S schreef: Rollerbrakes zijn bijzonder onderhoudsarm, meer dan een beetje vet er in spuiten is er niet aan te doen. Afstellen helpt niks, en alle rollerbrakes behalve de extra sterke versie's zijn hopeloos op grote wielen. Bij een 16 inch zoals de Okeja is het net acceptabel. Heb voor een Stadsfiets van een kind, een nieuwe C6000 rollerbrake gekocht, de versie met 30% meer remkracht. Dat is net acceptabel. Bij regen verandert er niks aan de remkracht.

Nog maar even mijn mening over Rollerbrakes samengevat; Alle versies behalve die c6000 zijn levensgevaarlijk  en zijn niet in staat een serieuze vertraging te veroorzaken. Ik heb nog met Weinmann knijpremmen op stalen velgen, met de allergoedkoopste blokjes, in de regen gereden. Dat was een vergelijkbare ervaring. Die c6000 komt in de buurt van een niet al te goed afgestelde velgrem.

Ik heb roller brakes op mijn Sparta Amazone (mamma fiets) 26" wielen. Ik heb nooit problemen met remmen gehad. Ik heb er ook nooit zelf onderhoud aan gedaan, maar de fiets ging in de tijd dat ik er dagelijks op reed jaarlijks naar de fietsenmaker voor onderhoud. 
Nu reed ik op deze fiets eigenlijk altijd vlak, berg af zou het anders kunnen zijn.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Duo velomobiel
Of ik het echt kan z...Arend-Jan — 12:52 PM
Duo velomobiel
Het zaagdeel zou me ...TimSch — 12:22 PM
Duo velomobiel
Gewoon even benieuwd...ZoefZoef — 11:24 AM
Duo velomobiel
Laat ik hier maar po...Arend-Jan — 08:34 AM
Mountaindrive, wat is dat en hoe werkt ...
niets specifiek, he...Arend-Jan — 08:18 AM
Hoe en wat met de Quatrevelo
Mijn Frans is onvold...LigfietsWilsum — 08:10 AM
Ervaringen met de Snoek/Snoek L
Is toch een wat ande...Arend-Jan — 08:08 AM
Hoe en wat met de Quatrevelo
Een aanhanger heb ik...Arend-Jan — 07:46 AM
De Waterlandse Liggers
Van de 9 ingeschreve...GertBr — 11:29 PM
Toetsen halen in Zaltbommel
Vanmiddag heb ik voo...Martin van Mourik — 10:57 PM
Mapillary fotos en video
Grappig, tijdens het...Hoekie — 09:12 PM
wat ze zeggen
Mijn collega's hebbe...Frutsel — 08:17 PM
wat ze zeggen
Ben net op m’n wer...Hoekie — 07:18 PM
wat ze zeggen
Ben net op m’n werk ...de Boer — 06:26 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
…. ik morgen sinds 4...gideon — 06:16 PM
Hoe en wat met de Quatrevelo
Is dit geen optie? ...Gideonaut — 03:52 PM
Hoe en wat met de Quatrevelo
Na die 8km naar haar...Arend-Jan — 03:30 PM