Dat je er alles aandoet om een ongeluk te vermijden lijkt me logisch. Maar dat je voor alle kosten gaat opdraaien achteraf ga je me niet wijsmaken.
Verantwoordelijkheid dragen = betalen.
[/quote]
Toch is het zo; een automobilist is verantwoordelijk voor alle schade; ook als het verkeerstechnisch een fout van de fietser is.
(Als fietser kan je het beste de schade laten verhalen door een letselschade-advocaat. De advocaatkosten worden nl gedekt door de verzekering van de automobilist.)
Niels, onverantwoordelijk, van der Wal
[/quote]
Dat klopt van geen meter, althans toch niet in mijn land.
1.
De fietser is volledig verantwoordelijk voor het ongeval
Als blijkt dat de fietser zelf volledig verantwoordelijk is voor het veroorzaken van het ongeval, kan de automobilist mogelijk niet aansprakelijk worden gesteld. Voorbeelden hiervan zijn:
- De fietser rijdt door een rood licht of negeert een stopbord.
- De fietser maakt een onverwachte en gevaarlijke manoeuvre, zoals een plotselinge stuurbeweging zonder de verkeerssituatie in acht te nemen.
- De fietser rijdt tegen de rijrichting in of op een weg waar fietsen verboden is.
- De fietser maakt een risicovolle actie die de veiligheid in gevaar brengt, zoals het zonder nadenken de rijbaan op draaien.
Met andere woorden, als je zoals in het voorbeeld van 365cycle tegen de rijrichting rijdt als een volslagen idioot, draai je zelf voor alle kosten op. Niet meer dan logisch. Uiteraard zullen advocaten trachten er alles aan te doen om de zwakke weggebruiker vrij te pleiten. Dat doen ze ook bij de zwaarste criminelen.
Het laatste puntje maakt duidelijk wat ik al langer bedoel, dit geldt voor zwakkere weggebruikers evenzeer. Je KIJKT vooraleer je iets doet. Als automobilist kan je nog zoveel anticiperen als je wil, als je een risicovol manoeuvre uitvoert, moet je niet zeuren achteraf. Dat heeft geen barst te maken met verantwoordelijkheid van de automobilist. Lekker makkelijk, in elke situatie de automobilist viseren.