Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
(06-May-2025, 11:49 AM)Snoek043 schreef:  De platte houding en een stuurpen die veel te hoog zit speelt ook een cruciale rol, ik zie eigenlijk los op mijn stuur te kijken.  Dat is de schuld van de stuurpen.

Verder loopt de ketting langs het voorwiel en zijn scherpe bochten gewoon onmogelijk, zeker in zo'n aero houding kun je nog zoveel oefenen.  Misschien gaat ie bij Bram Moens in juni wat hoger, misschien niet.  Ik heb 'm gekocht voor rechtdoor te rijden, niet om in het stadsverkeer te manouevreren.

Ooit heb ik het prototype van de M-racer gereden. Ik herken het bezwaar van tegen het stuur aankijken. Hierom had ik een ossenkopstuur laten maken. Dan kijk je tussen je handen door. Aerodynamisch is dit O.K., omdat je handen dan in lijn zitten met je hoofd.
Met het ketting-wiel contact viel prima te rijden, zeker ook omdat dit alleen bij lage snelheden speelde. Ook het cranck-band contact was goed te doen, omdat een band indeukt en je je aanleerde om bij lage snelheden niet meer te trappen, maar je rechter pedaal naar voren te laten wijzen.

Inderdaad geen stadfiets, maar ik zie geen voordeel van een igfiets in een stad.

Niels, streekfiets, van der Wal

De verrijking zit in de beperking
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Willeke_IGKT , Tijanus
(06-May-2025, 11:49 AM)Snoek043 schreef: @365cycle: op de CHR raak ik met moeite de grond met mijn voeten, maar mij lijkt het dat mijn M5 een héél stuk platter lag die jouw M-racer.  Wil je zo aerodynamisch mogelijk liggen, moet je compromissen sluiten.  Op mijn lowracer zit ik meer rechtop, hoewel ik bijna op de grond zit.  De platte houding en een stuurpen die veel te hoog zit speelt ook een cruciale rol, ik zie eigenlijk los op mijn stuur te kijken.  Dat is de schuld van de stuurpen.
Met nog vlakker liggen heb je ook minder druk op het voorwiel. Ik betwijfel of dat je onder de streep sneller maakt als het manoeuvreren bemoeilijkt; voor mij in ieder geval niet, want ik gebruikte de M-Racer ook nog weleens om de stad in te gaan. Ondanks de mogelijk minder vlakke houding kon ik zelfs dwars door de stad 's nachts krap meer dan 40 gemiddeld rijden met de M5, zonder door rood te rijden. Daarvoor trapte ik ~300W gemiddeld, kruissnelheid 47-50 km/h. De snelheid die je verliest door een vlakkere houding is mogelijk maar beperkt. Eigenlijk hetzelfde als wat ik vroeger op m'n wielrenfiets had: Iets rechterop ging ik net zo hard, maar met meer vermogen en meer comfort minder fysiek ongemak.

(06-May-2025, 11:49 AM)Snoek043 schreef: Verder loopt de ketting langs het voorwiel en zijn scherpe bochten gewoon onmogelijk, zeker in zo'n aero houding kun je nog zoveel oefenen.  Misschien gaat ie bij Bram Moens in juni wat hoger, misschien niet.  Ik heb 'm gekocht voor rechtdoor te rijden, niet om in het stadsverkeer te manouevreren.
Ja, hier ontkom ik helaas niet aan stadsverkeer dus dat moet ook werken.
Overigens liep mijn ketting ook langs het voorwiel en had ik geen problemen met scherpe bochten, zelfs met een lastige S-bocht in een lichte klim niet.

Ik ben hier één keer gevallen, daarna had ik 'm door. De truc was voor m'n gevoel iets te hard aan komen rijden, voeten stil, fiets in de bocht smijten (met de band tegen de ketting), kort recht stukje even flink aanzetten en het voorgaande nog eens herhalen, et voila.

(06-May-2025, 12:52 PM)Niels van der Wal schreef: Inderdaad geen stadfiets, maar ik zie geen voordeel van een igfiets in een stad.
Ik zeker wel. Ten eerste moet je de stad soms in en weer uit, en dan rijd je ook op een ligfiets comfortabeler in de stad. Ten tweede denken veel mensen dat ritjes in de stad per definitie kort zijn; ik moet hier weleens naar een adres dat 28 km enkele reis fietsen is, en dan verlaat ik de stad op geen enkel moment.
M'n vouwfiets rijdt prima, maar als ik er 2 uur op moet reizen voel ik m'n reproductiegereedschap niet meer (en 28 gemiddeld haal ik op de vouwfiets, maar dan kom ik wel flink bezweet aan). Doe dan de ligger maar, zelfs als die minder snel is.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
(06-May-2025, 09:19 AM)Frutsel schreef: Als je wind mee hebt rijdt je niet sneller dan de wind waait. Als je harder gaat krijg je vanzelf weer tegenwind Tongue

Juist, jij begrijpt het  Smile Cool
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - DF 282
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Willeke_IGKT , Frutsel
Een van de lastige dingen op een Ligfiets met zo'n beperkte wieluitslag vind ik dat je met vaart wel wat kunt oplossen, maar bijvoorbeeld wegrijden bij een verkeerslicht, de straat over en dan een haakse bocht, dan kun je die snelheid gewoon niet opbouwen, in die 10 meter. Zeker als er tegelijk ook nog andere fietsers rijden.

In de stad kan een ligfiets best werken. Ik heb ene jaar of 5 dwars door Utrecht gereden, van Nieuwegein naar Overvecht. De lowracer was sneller op de lange rechte stukken langs het kanaal, maar verloor tijd in het geslinger daarna. De Lowracer of de 20-20 waren ongeveer even snel, alleen sneller op het andere deel van de route. Effe de vuilniswagen voorbij steken was bijvoorbeeld erg lastig met de lowracer, omdat ik dan soms gedwongen midden op de baan voor de tegenliggers kwam, en dan niet verder naar rechts kon sturen. Met de 20-20 kon ik er veel krapper omheen.

Een compacte lichte ligfiets vind ik ideaal in de stad. Bijvoorbeeld zo'n 20-20 of de Kingcycle die ik nu heb. Mij hoge eigenbouw ligger doet het ook wel, maar is me net een tikje te hoog om de voeten helemaal betrouwbaar aan de de grond te krijgen.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
(5 uren geleden)Jeroen S schreef: Een van de lastige dingen op een Ligfiets met zo'n beperkte wieluitslag vind ik dat je met vaart wel wat kunt oplossen, maar bijvoorbeeld wegrijden bij een verkeerslicht, de straat over en dan een haakse bocht, dan kun je die snelheid gewoon niet opbouwen, in die 10 meter. Zeker als er tegelijk ook nog andere fietsers rijden.

De instabiliteit bij lage snelheden en slechte wendbaarheid bij lage snelheden, zijn de hoofdreden dat ik een ligfiets geen stadsfiets vind.
Ik heb in Utrecht gewoond, en kende met de ligfiets veel wegen om het centrum heen waarop je kon blijven doorfietsen. Bij voorkeur nam ik echter vanuit mijn huis de snelste weg de stad uit en fietste van daaruit overal naartoe. Het was vaak zo dat dit in kilometers langer was, maar in tijd korter en het fietsplezier groter.
Verder vind ik een ligfiets geen stadsfiets, omdat je door de mindere hoogte vaak wegvalt achter geparkeerde auto's.
Het is zelfs niet zo dat je er niet bovenuit komt, maar dat automobilisten je op die hoogte niet verwachten en je hierdoor niet zien. Gisteren nog een aanrijding gehad op een rotonde met vrij zicht,  voorrang en een bike-scout systeem. De automobilist was gestopt, maar gaf gas net op het moment dat ik voorlang reed. Hij vertelde me dat hij niet snapte dat de bike-scout lampjes brandde, omdat hij niets aan zag komen. 
De materiële schade is voor de verzekering.

Niels, 90 cm, van der Wal

De verrijking zit in de beperking
Antwoord }
Bedankt door:
(4 uren geleden)Niels van der Wal schreef: Het is zelfs niet zo dat je er niet bovenuit komt, maar dat automobilisten je op die hoogte niet verwachten en je hierdoor niet zien. Gisteren nog een aanrijding gehad op een rotonde met vrij zicht,  voorrang en een bike-scout systeem. De automobilist was gestopt, maar gaf gas net op het moment dat ik voorlang reed. Hij vertelde me dat hij niet snapte dat de bike-scout lampjes brandde, omdat hij niets aan zag komen. 
We trappen er zelf dus gewoon óók in he, dat is het valse eraan.
Vraag jezelf eens af: Zou die automobilist bij het inparkeren ook doorgereden zijn als zijn parkeersensoren volop aan het piepen waren? Of was hij dan uitgestapt om te kijken? Zou hij het voor zichzelf ook goedgepraat hebben als er een jong fietsertje gereden had, of gevallen was vlak voor zijn auto?
  • Automobilisten vinden altijd een reden om zelf de schuld niet te hoeven dragen. Die zeldzame momenten dat ik in de auto zit besef ik me dat ik met twee ton staal onderweg ben en wat voor ellende ik daarmee aan kan richten; die verantwoordelijkheid is een zware en die voel ik ook als zodanig. Heeft niet iedereen energie voor.
  • Automobilisten accepteren dat ze simpelweg niet alles kúnnen zien, omdat het dan niet meer vlot rijdt. 
De aanrijding waarbij ik gisteren stond? Die automobilist had het over dat die tweede fietser "er ineens was", en "die elektrische fietsen tegenwoordig gaan zo hard". Echt, my ass. De rotonde in kwestie is een pittige want er kunnen fietsers uit vier richtingen komen (links, linksvoor, rechtsvoor, rechts), maar op slechts twee van die richtingen kan je flink tempo houden. Ik pak die rotonde met m'n vouwfiets weleens op volle snelheid en dan moet je al echt uitkijken voor de stoepranden + geen tegenliggers hebben. Dan kruis ik ~35 km/h, oftewel ~10 meter per seconde. Ik kom zelden fietsers tegen die daar sneller rijden dan ik, zeker niet op een E-bike. Gaan we uit van een reactietijd van 2 seconden, dan had hij dus maar twintig meter de straat in moeten kijken om die fietser te zien. Het was bewolkt, maar als je verblind bent: Bij twijfel geen gas geven.

Wat ik daar zelf al wél vaker gezien heb: Fietser voor me rijdt over de rotonde. Automobilist wacht op die fietser, checkt niet opnieuw op andere fietsers en trekt gewoon op. Met verkeer uit vier richtingen gaat dat gewoon fout.

Testje voor de automobilisten onder ons: Probeer de volgende keer als je in de auto zit in een stad op iedere kruising bijvoorbeeld eens kortstondig op te slaan wat voor kleur een fietser heeft (haarkleur en shirt/trui/jas). Leuk experiment. Het zal je verbazen hoeveel fietsers je "kwijtraakt", maar waar een andere voor in de plaats komt en hoe vaak het dus eigenlijk al fout had kunnen gaan.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Antwoord }
Bedankt door: blokdoorn
(3 uren geleden)365cycle schreef:
(4 uren geleden)Niels van der Wal schreef: Het is zelfs niet zo dat je er niet bovenuit komt, maar dat automobilisten je op die hoogte niet verwachten en je hierdoor niet zien. Gisteren nog een aanrijding gehad op een rotonde met vrij zicht,  voorrang en een bike-scout systeem. De automobilist was gestopt, maar gaf gas net op het moment dat ik voorlang reed. Hij vertelde me dat hij niet snapte dat de bike-scout lampjes brandde, omdat hij niets aan zag komen. 
We trappen er zelf dus gewoon óók in he, dat is het valse eraan.
Vraag jezelf eens af: Zou die automobilist bij het inparkeren ook doorgereden zijn als zijn parkeersensoren volop aan het piepen waren? Of was hij dan uitgestapt om te kijken? Zou hij het voor zichzelf ook goedgepraat hebben als er een jong fietsertje gereden had, of gevallen was vlak voor zijn auto?

De automobilist in kwestie werkte bij een auto garage; een combi met een fietsdomein. Op zijn verzoek fietste ik hier naartoe, zodat het schadeformulier (door de receptioniste) ingevuld kon worden. Er staan zowel fietsen als auto's in de showroom.
Het punt waarop ik aangereden werd stond bij het bedrijf bekend als een gevaarlijk punt, hij was dus niet geschrokken; hij kon er niets aan doen.

Afijn; perspectief.

Niels, ervaringsdeskundige, van der Wal

De verrijking zit in de beperking
Antwoord }
Bedankt door: martinus
(3 uren geleden)Niels van der Wal schreef: De automobilist in kwestie werkte bij een auto garage; een combi met een fietsdomein. Op zijn verzoek fietste ik hier naartoe, zodat het schadeformulier (door de receptioniste) ingevuld kon worden. Er staan zowel fietsen als auto's in de showroom.
Het punt waarop ik aangereden werd stond bij het bedrijf bekend als een gevaarlijk punt, hij was dus niet geschrokken; hij kon er niets aan doen.
Betekent dat je met fietsen werkt automatisch dat je een perfecte automobilist bent?  Rolleyes 
En ik quote je nog maar een keer: 

(4 uren geleden)Niels van der Wal schreef: Hij vertelde me dat hij niet snapte dat de bike-scout lampjes brandde, omdat hij niets aan zag komen. 
...de bike-scout lampjes brandden omdat er een fietser reed.  Doh
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Antwoord }
Bedankt door:
Ging best goed met mn chr in druk stadsverkeer goteborg en tal van bochtjes die je niet kent. En ze zien me prima, zweden rijden, ook in de stad, heel veel hoffelijker en voorzichtiger.
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , datakneder , Lig-hen
(3 uren geleden)Niels van der Wal schreef: Het punt waarop ik aangereden werd stond bij het bedrijf bekend als een gevaarlijk punt, hij was dus niet geschrokken; hij kon er niets aan doen.

Doorrijden terwijl je de bike-scout lampjes ziet branden en toch beweren dat je er niets aan kon doen Doh Doh

(3 uren geleden)365cycle schreef:
(4 uren geleden)Niels van der Wal schreef: Hij vertelde me dat hij niet snapte dat de bike-scout lampjes brandde, omdat hij niets aan zag komen. 
...de bike-scout lampjes brandden omdat er een fietser reed.  Doh

da's net als mijn ongeluk vorig jaar, die snapte niet waarom de auto voor hem stopte voor het fietspad. De auto voor je stopte voor het fietspad omdat er een fietser aan kwam Doh
Antwoord }
Bedankt door:
(3 uren geleden)365cycle schreef:
(3 uren geleden)Niels van der Wal schreef: De automobilist in kwestie werkte bij een auto garage; een combi met een fietsdomein. Op zijn verzoek fietste ik hier naartoe, zodat het schadeformulier (door de receptioniste) ingevuld kon worden. Er staan zowel fietsen als auto's in de showroom.
Het punt waarop ik aangereden werd stond bij het bedrijf bekend als een gevaarlijk punt, hij was dus niet geschrokken; hij kon er niets aan doen.
Betekent dat je met fietsen werkt automatisch dat je een perfecte automobilist bent?  Rolleyes 
En ik quote je nog maar een keer: 

(4 uren geleden)Niels van der Wal schreef: Hij vertelde me dat hij niet snapte dat de bike-scout lampjes brandde, omdat hij niets aan zag komen. 
...de bike-scout lampjes brandden omdat er een fietser reed.  Doh

De garage zat 500 meter verderop; geen afslagen er tussen.
Ik had toch al geschreven dat dit een automobilist was?

Overigens is dit een topic over de carbon-highracer; laten we daarnaar teruggaan.

Niels, low en medium, van der wal

De verrijking zit in de beperking
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 9 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:





Nieuwe berichten
Fietshelm (dag van de)
als bescherming te...Hoekie — 01:20 PM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
De automobilist ...Niels van der Wal — 01:02 PM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
Het punt waarop ik...Boyd Maduro — 12:00 PM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
Ging best goed met m...blokdoorn — 10:24 AM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
De automobilist in...365cycle — 10:10 AM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
Het is zelfs nie...Niels van der Wal — 09:50 AM
Fietshelm (dag van de)
Omdat een helm nie...365cycle — 09:37 AM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
Het is zelfs niet ...365cycle — 09:33 AM
Fietshelm (dag van de)
Al jaren heb ik geen...Niels van der Wal — 09:24 AM
Fietshelm (dag van de)
Wat me ook interesse...martinus — 09:21 AM
Fietshelm (dag van de)
Met de racefiets ben...quattrovelootje — 09:05 AM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
Een van de lastige...Niels van der Wal — 09:00 AM
Fietshelm (dag van de)
Het heeft ook met op...Willeke_IGKT — 08:25 AM
M5 Carbon High Racer oftewel CHR
Een van de lastige d...Jeroen S — 08:02 AM
Fietshelm (dag van de)
Daar zou een sticker...Jeroen S — 07:40 AM
Fietshelm (dag van de)
Volgens mij is het a...Roepers — 06:47 AM
Fietshelm (dag van de)
Zit er een houdbaarh...Fietsbennie — 06:27 AM