Ombouw Berg Ferrari skelter tot ligfiets
|
Berichten: 182
Topics: 17
Lid sinds: Dec 2019
Bedankt: 322
282 x bedankt in 125 berichten
Een jaar of 5 geleden heb ik op een Berg Ferrari een Panasonic fietsmotor gezet, dat motortje werkte wel goed, alleen er wordt één achterwiel aangedreven, wat bergop een probleem is, en het stuur systeem had te veel speling, een volwassene kan er wel op zitten, maar dan heb je een klein stuurtje tussen je knieën , bovendien is zo'n skelter loodzwaar.
Dus, dat ding staat maar in de schuur te verstoffen, een paar maand geleden kwam ik op het idee er een onderstuur op te zetten, net als bij mijn trike, dat werkt fijn, en is makkelijk te maken.
Dan ga je steeds verder denken hoe ik er een echte bruikbare ligfiets van kan maken?
Die één wiel aandrijving kan ik veranderen door de achteras te delen, en op het niet aangedreven wiel een motortje te zetten met duimengas bediening, dan kun je bij weg rijden en bij bergop het linker achterwiel ook inschakelen.
Dan het gewicht, die meneer van Berg Toys wilde een degelijk product maken, alleen alles van buis met 2mm wand maken is wat overdreven, nu had ik nog alu profielen en strip liggen, dus iets van aluminium maken, bij een E- Trike hangen de accu's meestal ergens aan het frame, nu heb ik anders gedaan, een lange bak gemaakt v alu, als centraal frame, 14 cm breed, dan kunnen de trappers er nog net langs.
In die bak kunnen de accu's, en maak ik de voorwiel ophanging aan vast, die oorspronkelijke schommel vooras weg, en vervangen door armpjes van een kinder quad, en fusee's van een Huka minder validen fiets, geloof het of niet, had ik allemaal nog in het magazijn liggen.
Dus van de Berg Ferrari blijft niet veel over, alleen het achter frame, waar ook de Sachs 7 versnellingsnaaf aan vast zit, de brede 12 inche velgen, en de Ferrari look, dus de plastic delen.
Deze week veel regen, dus veel in de werkplaats geweest, dat alu frame met die voorwiel ophanging en de bevestiging v d luchtdempers heb ik al klaar, nu ga ik een verbinding met het achter frame maken.
Berichten: 182
Topics: 17
Lid sinds: Dec 2019
Bedankt: 322
282 x bedankt in 125 berichten
Even een update, laatste weken was het mooi weer, dus veel buiten gewerkt, maar nu komt de winter er toch echt aan en ook weer alle aandacht voor het Ferrari project.
Het frame is grotendeels klaar, motor ophanging ook, ook hier komt weer een Panasonic middenmotor in van 250 watt, direct daar onder de accu, en nog plaats voor een reserve accu, voorin bij de voorwielophanging passen de Lifpo 4 accu's in het centrale frame, en daar is ook nog plaats voor de stuurstang, het hele frame is uit aluminium en ik denk dat ik het gewicht behoorlijk beperken kan.
Eerst had ik zorgen dat het frame niet stijf genoeg zou worden, maar dat is geen punt meer, ik heb de profielen voor de stoel doorverbonden met het voorframe, en nu heb ik er vertrouwen in.
Je komt wel dicht bij het asfalt te zitten, achter is maar 12 cm bodemvrijheid, komt door de 12 inche wieltjes, moet maar eens kijken hoe dat in de praktijk gaat, het wordt dus een soort kart.
Het zal er uitzien als een ander soort ligfiets en verheug me op het komende voorjaar om een proefrit te maken.
Berichten: 1.735
Topics: 41
Lid sinds: May 2018
Bedankt: 2473
2259 x bedankt in 849 berichten
Mag ik je aanvullen? Ik mis nog een groet uit het Boheemse woud.
Berichten: 182
Topics: 17
Lid sinds: Dec 2019
Bedankt: 322
282 x bedankt in 125 berichten
(18-Nov-2024, 04:22 PM)Fietsbennie schreef: Mag ik je aanvullen? Ik mis nog een groet uit het Boheemse woud. Vergeten, komt door de sneeuw en de koude wind, dat nodigt niet uit tot vriendelijke woordenwisseling bij de deur, snel terug naar de kachel is de gedachte.
Berichten: 182
Topics: 17
Lid sinds: Dec 2019
Bedankt: 322
282 x bedankt in 125 berichten
Stoelen maken in serie, twee stuks, één voor de Berg Ferrari, en één voor de FlooW.
Het zelfde systeem als bij de trike, ik neem stoelen uit een Renault Espace, de achterstoelen, voorstoelen zijn te breed, achter staan er drie naast elkaar, ik kreeg wel eens opmerkingen dat die stoelen niet comfortabel zitten? nooit op gereageerd, stoel te smal of achterwerk te breed?
Vanwege te hoog gewicht, gaan alle buizen er uit, en vervangen door dunwandige buizen van een tuinstoel.
Het grote voordeel van een auto stoel is dat schuim zitting uit een matrijs komt, in het schuim zitten nylon strips, waar je de bekleding aan vast kunt maken, zodat je een kuip zitting krijgt, die rondom steun geeft, daar zie je maar weer, dat een massa product ook zijn voordeel heeft.
En dan de stoffen bekleding, die is oersterk, en makkelijk te reinigen.
Vandaag weer een rit gemaakt, deels door de sneeuw, en ik heb daar een probleem, links onder in mijn rug, maar met deze zitting geen enkel probleem, dat was op de stadsfiets wel anders, een ligfiets nodigt uit om er een goede stoel op te maken.
De FlooW staat ook weer op de werkbank, ik wil deze winter dat ding klaar hebben, de zitting moest ik helaas iets smaller maken, want die fiets heeft vierwiel tankbesturing, en die stuur armen staan vrij dicht bij elkaar, dat veranderen is een probleem, de leuning kon zo blijven.
Al met al heb ik veel te doen, een berg onderdelen gekocht die allemaal nog in Nederland liggen, in januari ga ik die ophalen.
Groet uit het Boheemse Woud, met een sneeuwdek van tien cm.
Berichten: 182
Topics: 17
Lid sinds: Dec 2019
Bedankt: 322
282 x bedankt in 125 berichten
Proefrit met de Berg Ferrari ligfiets.
Gisteren voor het eerst gereden met de omgebouwde skelter tot ligfiets, het hele weekend doorgewerkt, en ik was zo benieuwt of dit project kan werken, of dat ik de hele winter voor niets heb gewerkt, ik heb er op gereden toen het nog een skelter was, en daar was ik niet zo tevreden mee.
Nu omgebouwd naar naar een ligfiets heb ik er gisteren wel vertrouwen in gekregen dat het een bruikbare ligfiets kan worden.
Ten eerste het sturen, dat ging aardig goed door het onderstuur en de voorwielophanging met fusees en luchtvering, wat kleine dingen zijn er nog, in de fusees zitten verkeerde kogelkransen, die passen niet bij de cubs, is net als bij een balhoofd van een fiets.
Een stuurstang loopt niet gelijk op met de onderarm, waardoor bij het inveren de wielstand verandert, en ik zet er nog een verstelbare hydraulische stuurdemper op, dan heb je een meer regelmatige stuurbeweging.
Dan de motoren, een Panasonic middenmotor. 350 wat, 36v die drijft een 7 versnelling naaf aan, en die weer het rechter achterwiel, dat ging eigenlijk goed, ik moet nog even zien of de overbrengingen zo goed zijn, ik heb alleen op een straat met gravel gereden en met weinig hoogte verschil.
Het linker wiel wordt aangedreven door een 250 W achterwielmotor, 24 V, daar tussen zit een 2 versnellingsnaaf van Sturmey Archer, gemonteerd op een fiets moet je die schakelen door even achteruit te trappen, bij mij gaat dat dus niet, dat moet gebeuren door de motor even achteruit te draaien, dat heb ik voorlopig met de hand gedaan maar dat moet in de toekomst met een elektromotortje.
De fabrikant zegt dat het verschil tussen lage/hoge versnelling 130 % is, daarom heb ik deze naaf er tussen gezet, want dan heeft het motortje bergop veel meer kracht, en ik heb gemerkt dat in de lage versnelling het motortje op een vlakke weg , alleen de fiets opgang kan brengen, zonder dat ik meetrap.
Hier laat ik het even bij, later schrijf ik nog een bijdrage over de remmen, groet uit het Boheemse Woud.
|
Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
|