ligfietsers.nl

Volledige versie: Medeliggers onderweg
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
In een tocht van 119 kilometer zag ik er deze keer slechts eentje: een blauwwitte velomobiel bij Doesburg.

Verder mijn portie leed wel weer gezien deze tocht. Het begon na een paar kilometer toen vlak voor mijn neus een konijn (of haas) door een tegemoetkomende auto werd overreden nadat de konijn plots de weg overstak. Een onder een auto rollende konijn maakt nog aardig wat geluid, naast de initiële klap. Ondertussen was ikzelf al weer een stuk voorbij gefietst en zat even te twijfelen of ik ging verifiëren of de konijn dood was of dat er nog een genadeklap nodig zou zijn, maar vlak achter mij reed een tractor dus wilde ook niet plots stoppen om te voorkomen dat ik hetzelfde lot zou ondergaan (je weet niet of de chauffeur zich liet afleiden). Maar ik hoorde de auto stoppen en in mijn spiegel zag ik iemand ernaar toe lopen. Op de terugweg kwam ik er weer langs en toen was de konijn al weggehaald; er lag alleen wat uitgedroogd bloed. Aan de hoeveelheid te zien heeft deze het vast niet overleefd.

Het volgende portie leed was op de terugweg tussen Laag-Keppel en Wehl, waar blijkbaar een wielrenner in een groepje een ongeluk gehad heeft in een eenzijdig ongeluk (het was op een breed fietspad zonder een kruising in de buurt, dus niet op een plek waar je een ongeluk kan verwachten. De fietser heeft vermoedelijk het achterwiel van een groepsgenoot aangetikt?). Ik moest door de berm om de ambulance heen, toen de ongelukkige net op een brancard werd gehesen. Ik hoorde in de conversatie iets over een bekken en het ophijsen deed hoorbaar pijn, dus wellicht een bekken- of heupbreuk.

Dit soort dingen zag ik eigenlijk nooit tijdens een tocht in al die jaren.
Onderweg naar de wielerbaan Spaarnwoude geen medeliggers, maar ik was dan ook een uur na de starttijd van de eerste race.
Ter plaatse een heleboel open liggers, drie (?) met een staartpunt en een serie VM's.

Onder hen ook 'de man op de gele ligger', die Mark bleek te heten en in het organizatie team zit.

Best wel veel gekletst en een paar mensen leren kennen.
17-19 september nieuwe kansen, deels op dezelfde plaats en deels op de wielerbaan van Amsterdam Schoten.

En dan wordt er (waarschijnlijk) weer gekampeerd in de buurt van de wielerbaan.
Gisteren fietste ik weer naar Texel. Eerst naar Groningen gefietst voor de trein naar Leeuwarden. Daar wilde ik overstappen op de trein naar Harlingen-Haven, maar er was een brug defect en die trein reed niet. Dus ben ik maar vanaf Leeuwarden gaan fietsen naar Kornwerderzand. Daar heb ik de fietsbus genomen naar Den Oever.

In Den Oever onder aan de dijk tussen14:45 en 15:00 uur kwam ik 2 medeliggers tegen: een vrouw op een tadpole trike en een man op een tweewieler. Ze fietsten naar mijn idee duidelijk samen op. We hebben gegroet.

Groet,
Marco
Gisteren pas ruim na 1700 uur naar huis. Tussen Lewedorp en 's Heer Arendskerke zag ik op mijn pad een ligfietser met een rode ligfiets. Zover ik weet ben ik 'm al eens eerder tegen gekomen. Omdat ik achterop kwam aangereden, ben ik gelijk op gaan rijden, om te vragen of hij wel vaker hier fietst. Hij vertelde me 2 a 3 keer per week. Dan ga ik 'm vast vaker tegenkomen.

Ik heb gegroet met 'een fijne avond' en ben doorgereden.

PS Het blijft opvallend voor me, hoe weinig er op de langere doorgaande routes gefietst wordt. Scooters hebben notabene de overhand.
dat valt mij ook op, buiten de benouwde kom zie ik steeds meer fietsen met trapondersteuning, speed-pedelecs, elec.stepjes-scooters….. en nog maar weinig echte fietsen, ligfietsers kom ik bijna nooit tegen
Fietsermet trapondersteuning, speed-pedelecs zie ik ook amper. Voornamelijk schoolkinderen en scooters.
In de winter wordt dat nog eens versterkt. En dan praat ik niet over de korte, zeg 5km routes tussen steden en dorpen, zoals van Goes naar Kapelle, Goes naar Heinkenszand, maar meer de langere > 5 km routes tussen steden. Goes naar Middelburg, Goes naar Sloegebied Vlissingen-Oost bijvoorbeeld.
Ook wel weer lekker natuurlijk Smile
Gisteren een rode quattrovelo bij de rotonde van Borger.
Ben daar vlakbij op vakantie. Ik zag hem vanuit de auto..
Zojuist, twee straten van mijn huis, op de Elzenlaan in Zeewolde een ligfietser gesproken. Kom in Flevoland vaak ligfietsers tegen, maar deze handbiker lag op een blauwe Quickie Shark RT. Was er zeer tevreden over, op het licht zwiepen van de trekkende ketting na. Vond het een prachtige ligfiets.

Hier een soortgelijke: https://www.youtube.com/watch?v=PzfanS0E...ChairMafia
Zonet van (fiets-)vakantie teruggekomen. Voor het eerst alle vier op een ligfiets, omdat nummer vier wegens fysieke redenen op een Van Raam ligdriewieler is overgestapt, dus dat valt wel op als we in een stoet achter elkaar rijden of als de fietsen bij elkaar op een camping staan  Smile 

Onderweg meerdere ligfietsers gezien, maar de meeste op een camping. Dan zie je opeens wat laags langs komen en gaan van beide kanten de blikken automatisch scannend over de fietsen heen... Welk type, wat voor bagage, enz.

Omdat de reis o.a. naar Flevoland ging had ik m'n flevotrike (recente aanwinst) maar gebruikt, dat hoort dan eigenlijk wel. Op de eerste camping een praatje gemaakt met twee ligfietsers. En "of zoonlief misschien even de flevotrike uit mocht proberen." Ok... trike is makkelijker dan een normale flevobike bike, maar toch. Rijdt 'ie er dus na twee minuutjes rommelen vervolgens zonder mankeren op stevige snelheid het hele veld mee over! Gaaf om te zien dat dat kan, leren rijden op de tweewielige bike kostte mij veeeeeeel meer tijd Big Grin 

Ook in Elburg zagen we wat ligfietsers langskomen. En zaterdag een mooie optocht van vier hurricane's in Leersum.

Reinout
Leuk zo'n vakantie. Welke route heb je gedaan? Ook nog foto's ergens staan?
@Reinout,

Kom in Flevoland ook regelmatig ligfietsers tegen. Maar op de tweewielers steeds minder. Verdrongen door de fiets met batterij. Mijn oudste zoon kreeg uitleg van Andre Vrielink van Flevobike en reed gewoon weg op een trike. Even later m'n dochter ook. Zit tussen de oren. Je fijne motoriek in je benen aanwenden. Weer later stapte m'n zoon over op de tweewieler Flevobike en reed ook daarop weg. Niet nadenken, maar voelen hoe het stuurt. Eigenwijze mensen leren veel moeilijker om op een trike te rijden en sommige leren het nooit. Maar het is vaak makkelijker dan je denkt.
https://www.youtube.com/watch?v=84GN-42StJc
Fietsbennie: grotendeels wat uitgestippeld via knooppunten. Vanuit Nieuwegein via Spakenburg en brug Nijkerk naar een bos onder Zeewolde (https://www.strava.com/activities/5680065944). Daarna Elburg, leuk stadje. Dan nèt in Noord-Oostpolder even buiten Vollenhove: o.a. het Waterloopbos bezocht, dat moest wel een keer als civiel ingenieur  Smile Dan naar het zuiden via Zwolle naar Apeldoorn. Via een pannenkoek in Hoog Soeren naar Otterlo. Laatste avond in Leersum op een leuke trekkerscamping in de boomgaard gestaan. En dan weer Nieuwegein.

Piet: kinderen lijken er inderdaad sneller mee te zijn. M'n dochter ging na een dag oefenen met m'n flevobike bike de straat al op.

Reinout
In een tocht van 124 zag ik er vandaag eentje. Een heer op een tweewieler (klein voorwiel, groot achterwiel) iets ten zuiden van het Lexkesveer bij Wageningen.
Leuk, kreeg zomaar bezoek op het werk van Roef en Raymond tijdens hun fietsvakantie. Altijd goed bekenden te hebben om wat warms te scoren. Goede rit en fijn weer gewenst jongens.

 [Afbeelding: IMG-20210819-142104-854.jpg]

[Afbeelding: IMG-20210819-142131-147.jpg]
Vandaag, woensdag 25 augustus om 11.30 uur langs de dijk van De Gouwzee in Katwoude, een witte Quest (XS?). Ik zag hem te laat om te kunnen stoppen. We hebben wel enthousiast naar elkaar gezwaaid.
Later bij Oosthuizen een Whike. De bestuurster wilde mij niet zien, vermoed ik…
Gistermiddag richting 5u een rode ligger tegengekomen terwijl wij rechtop op weg waren van Plaswijckpark naar de Bergsche Plas. Ik heb enthousiast tegen de man gedaan, die waarschijnlijk niet helemaal begreep waarom dan Tongue

Ik reed zelf op een grijze Giant, vrouwlief met kind achterop met een zwarte Lidl e-bike Smile Waarschijnlijk ben ik beter te herkennen aan de rossige baard en het blond-rossige lange haar Tongue
Ik had het plan om vandaag met de ligfiets een lange toertocht te maken, maar de continue stroom van (mot)regenwolkjes die het land maar binnen kwamen drijven, heeft ervoor gezorgd dat ik maar met de gewone stadsfiets een rondje heb gemaakt. Regen en ligfietsen vind ik een vreselijke combinatie, zeker met een bril op.

Niettemin twee ligfietsers tegengekomen. De eerste was een geelwitte velomobiel in Wassenaar. De tweede was een snelle lage tweewieler, ten hoogte van de Van der Valk op de grens Wassenaar / Den Haag.
Vandaag 26-8 een rit van ruim 100 km gemaakt en niet meer dan 3 ligfietsen gezien, een 'naast elkaar' tandem in Heemskerk, groeten uitgewisseld, een 'van Raam' met een dame die het groeten blijkbaar niet snapte. En een man op een 'van Raam' of soortgelijk en die twee keer (met dezelfde dame op een rechtop zitter) de eerste keer niet terug gegroet, de tweede keer (ik was beter in beeld, stilstaand naast zijn fietspad) wel uitgebreid terug gegroet.

Vrijwel geen regen, maar ik rij wel met een zomerdakje op de Quest, dat maakt een paar drupjes niet erg.
vanochtend om 6 uur, een gele Velomobiel met witte strepen. Blaaksedijk West, komende vanaf de 2e Heinenoordtunnel. Ik reed op mijn rechtopfiets, het was te donker om te groeten.
Is er ook een tweede Heinenoordtunnel? Ik ken er maar eentje.
Ja dat is de langzaamverkeer- en fietserstunnel uit 1996

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Heinenoordtunnel

En naar beneden scrollen

2e Heinenoordtunnel door WA geopend in 1999 ??? Dat moet 1996 zijn Big Grin
Oh, dus gewoon een andere buis. Dat is voor mij gewoon dezelfde tunnel. Als 'ie nou een eindje verderop lag, dat je heen met de eerste en terug met de tweede zou kunnen: dat is tenminste handig!

Ik zie wel eens brommers in die 'tweede heinenoordtunnel'-buis schieten, voor langzaam verkeer. Is het mogelijk om als fietser die ook helemaal door te fietsen? Ik ga altijd braaf met de roltrap naar beneden en de fietsbuis door om aan de andere kant de roltrap weer naar boven te nemen. Heb het nooit aangedurft die andere buis eens in te gaan.
Ik rij bijna dagelijks door de tracktor-tunnel met mijn (lig)fiets, maar het mag niet. Jaren geleden heb ik eens een boete gekregen, maar dat was nog in de tijd dat je ook met de fiets niet via de tracktor-toerit de tunnel in- en uit mocht met de fiets of brommer met blauw plaatje. Momenteel werken enkele van de 6 roltrappen weer, de lift aan de zuidzijde is buiten werking. Afgelopen maanden stonden alle drie de roltrappen aan de zuidzijde buitenwerking, en liep ik regelmatig met fiets de trap op en af, omdat ik via de tracktor-toerit te omslachtig vond.
Vanmiddag om 17 uur bij de roltrap zuid van de Heinenoordtunnel, een sportieve jonge dame uit de buurt op blauwe Challenge Twister. Even gezellig mee gepraat.
Deze middag in een tocht van 151 kilometer door de voormalige Haarlemmermeer, zag ik net ten zuiden van Schiphol een heer op een lage tweewieler. Later nog twee driewielers ergens bij Leimuiderbrug.
Vanmorgen, in een rit van ~20 km / ~ half uur, zowaar 4 ligfietsers.
1 bij Lewedorp en 3 bij Nieuwdorp. 1x laag, 1x midden en 2x hoog liggers.
1 hoog ligger versnelde vanuit stilstand sneller dan mij, dus we hebben een carrousel gedaan  Smile