ligfietsers.nl

Volledige versie: Medeliggers onderweg
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik heb eerlijk gezegd niet zo op met honden. Als ik ga sporten, dan heb ik graag dat het baasje tussen mij en de hond is
(21-Jun-2023, 11:01 AM)Hardloper schreef: [ -> ]Ik heb eerlijk gezegd niet zo op met honden. Als ik ga sporten, dan heb ik graag dat het baasje tussen mij en de hond is

De honden zijn meestal niet het probleem, maar de baasjes. Het baasje weet niet dat hij/zij geen controle heeft over zijn hond. De 'goede' baasjes pik je er meestal van verre uit. Niet alleen ligfietsers kijken ver vooruit.

En als ik er dan één tegenkom met de opmerking: "Hij doet niets hoor.", en ik heb even een slechte bui, is de repliek: "Maar ik wel hoor" snel gemaakt.
(21-Jun-2023, 11:09 AM)datakneder schreef: [ -> ]En als ik er dan één tegenkom met de opmerking: "Hij doet niets hoor.", en ik heb even een slechte bui, is de repliek: "Maar ik wel hoor" snel gemaakt.

"Hij doet niets, hoor" doet bij mij al de alarmbellen rinkelen dat een eigenaar geen idee van honden heeft. Élke hond (of zelfs maar elk dier dat dat zou kunnen) bijt, mits voldoende bedreigd.

Van de andere kant snappen eigenaren mij dan weer niet als ik ze ervan verzeker dat hun huisdier het niet zal overleven als het mij bijt, wat ik overigens daadwerkelijk letterlijk meen. En ik hoef ze al helemaal niet te proberen te vertellen dat ik een enorme hondenliefhebber ben en juist daarom geen hond bezit. Ik ben overigens nooit door een hond gebeten, naar mijn mening juist door deze instelling.
Zo'n kangal is minder geschikt voor aan een lijntje op een ligfietsje. Trouwens ook niet zo geschikt voor een hollands doorzonwoninkje.  Big Grin
Bij loslopende honden of aan een lange lijn, heb ik mijn vinger op de luchthoorn, mocht het beest uitvallen, dan heeft het gelijk een wtf-moment te pakken en ben ik ondertussen al weer verder.
(21-Jun-2023, 11:09 AM)datakneder schreef: [ -> ]
(21-Jun-2023, 11:01 AM)Hardloper schreef: [ -> ]Ik heb eerlijk gezegd niet zo op met honden. Als ik ga sporten, dan heb ik graag dat het baasje tussen mij en de hond is
De honden zijn meestal niet het probleem, maar de baasjes. Het baasje weet niet dat hij/zij geen controle heeft over zijn hond. De 'goede' baasjes pik je er meestal van verre uit. Niet alleen ligfietsers kijken ver vooruit.

En als ik er dan één tegenkom met de opmerking: "Hij doet niets hoor.", en ik heb even een slechte bui, is de repliek: "Maar ik wel hoor" snel gemaakt.
Baasjes zijn vaak het issue idd. Ik vind honden leuk, zou willen dat ik ze zo goed kon trainen als m'n vader kan. Die kangal kon je met een handgebaar laten zitten of liggen (dus ook op lange afstand met een fluitje). 100% voorspelbaar worden ze nooit, maar ik heb wel een leuk voorbeeld van hoe betrouwbaar die hond was: M'n vader heeft door ziekte een zeer beperkte conditie (één van de redenen dat ik zo fit wil blijven - mocht ik ooit hetzelfde probleem krijgen, dan heb ik in ieder geval zo veel mogelijk over), m'n moeder heeft een "zenuwstoring" en zit daardoor in een rolstoel. Desondanks wandelden ze veel, maar voordat er E-ondersteuning in die rolstoel zat kon m'n moeder niet echt goed heuvel op, en dat beperkte hun routes nogal. Er werd een tuigje voor de hond gekocht en de hond werd vastgemaakt aan de rolstoel. Die kangal werkt enorm graag, m'n moeder kon sneller de heuvel op dan m'n vader kon volgen Big Grin 
Helaas hebben m'n ouders door een periode van veel ziekenhuisopnames een ander huisje moeten vinden voor de hond. Hij woont nu bij een hondentrainer, en heeft daarmee een (klein maar kordaat) baasje dat weet hoe ze met zo'n hond om moet gaan én een grote speelwei. Helemaal top. 

(21-Jun-2023, 11:36 AM)Roefie schreef: [ -> ]Zo'n kangal is minder geschikt voor aan een lijntje op een ligfietsje. Trouwens ook niet zo geschikt voor een hollands doorzonwoninkje.  Big Grin
Valt wel mee. Eigenlijk is het met iedere hond gevaarlijk, tenzij ze eraan gewend zijn en gewoon goed onder appel staan. Lukt vaak niet met een te jonge hond, zeker bij een reu vertroebelen hormonen het denkproces nog weleens Smile
Grappig, loop ik vanmorgen naar het huis van mijn dochter, zie ik onderweg voor het eerst een ligfietser met een hond aan de lijn. Ligfiets modelletje Giant Revive.
(21-Jun-2023, 10:49 AM)365cycle schreef: [ -> ]
(21-Jun-2023, 06:26 AM)Wim -de roetsende schreef: [ -> ]Als je een hond uitlaat die aan de lijn trekt, dan heb je nog iets te leren  Big Grin
Honden denken zelf na, maken ook weleens foutjes en zijn daardoor nooit 100% voorspelbaar.
Deze hond was getraind door m'n vader, en die is daar goed in. Beest was lief en luisterde heel goed, hoewel het "merk" eigenwijs is en graag zelf nadenkt. 

(21-Jun-2023, 09:29 AM)sjefke schreef: [ -> ]@365cycle, wat voor merk hond was dat?

een van mijn favoriete rassen!
zeker geen beginnershonden! eigenwijs mi niet, wel autonoom.moet je tegen kunnen.
werkhonden, dus moet je ze bezig houden.

heb zelf een mastin espagnol(de 4de) idem dito.
Lees hier net op de site van Quest dat ras niet zo heel veel zegt over gedrag. Er zijn inderdaad gemiddelde verschillen, maar de spreiding is groot. En als de spreiding groot is, heb je niets aan gemiddelden. Dat is een hele belangrijke wijsheid op velerlei terrein.

Groet,

Marco
(21-Jun-2023, 03:55 PM)Roepers schreef: [ -> ]Lees hier net op de site van Quest dat ras niet zo heel veel zegt over gedrag. Er zijn inderdaad gemiddelde verschillen, maar de spreiding is groot. En als de spreiding groot is, heb je niets aan gemiddelden. Dat is een hele belangrijke wijsheid op velerlei terrein.

Groet,

Marco

nature and or nurture?
Voor het eerst na een ruime 2800 kilometer zag ik weer eens een ligfiets tijdens mijn eigen tocht: een heer op een (erg) lage driewieler ergens tussen Rockanje en Hellevoetsluis. Ik haalde 'm in.
(21-Jun-2023, 03:55 PM)Roepers schreef: [ -> ]Lees hier net op de site van Quest dat ras niet zo heel veel zegt over gedrag. Er zijn inderdaad gemiddelde verschillen, maar de spreiding is groot. En als de spreiding groot is, heb je niets aan gemiddelden. Dat is een hele belangrijke wijsheid op velerlei terrein.
Ik lees in ieder geval een gebrek in het artikel, en mogelijk ook een tekort in de onderzoeken waarop ze zich gebaseerd hebben. Kleine quote:

Quest schreef:In de studie zijn ook vuilnisbakkenhondjes meegenomen die grotendeels van golden retrievers afstammen, maar er anders uitzien. En die scoren minder hoog op sociale omgang met mensen dan je op basis van hun afkomst zou verwachten. Hekman: ‘Veel mensen die golden retrievers in huis nemen, kiezen specifiek voor deze hond vanwege zijn vriendelijke imago. Maar mogelijk beïnvloedt juist dit hoe vriendelijk de hond zich gedraagt.’
Dan missen er dus twee zaken:
  • een rasfokker verwacht vaak specifieke eigenschappen van z'n pups, en zal daar - hoe jong ook - dus ook op trainen en zelfs selecteren.
  • ondanks dat een dier maar heel kort bij z'n biologische moeder opgroeit, leren ze vaak wel belangrijk basisgedrag van de (opvoeding en levenservaring van de) moeder;
Goed voorbeeld van het laatste punt: ik had vroeger 2 katten, allebei van een boerderij. Eén van de twee had geen broertjes of zusjes, en leefde alleen met z'n moeder en twee Dalmatiërs. Moeder zat op de boerderij om ongedierte weg te houden en kreeg dus niets te eten (nee, geen mishandeling, prima doorvoed katje - blijkbaar muizen genoeg).
De andere had twee tantes en een hele stapel andere kittens om zich heen, naast een stapel kinderen en zoete inval van bezoekers.
In verhouding tot die laatste kat bleef de eerste een schuchter katje dat voor een kat onwijs goed met honden kon opschieten; z'n prooien kon je duidelijk herkennen aan dat er zo enorm weinig van over was Tongue
(21-Jun-2023, 10:10 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Voor het eerst na een ruime 2800 kilometer zag ik weer eens een ligfiets tijdens mijn eigen tocht: een heer op een (erg) lage driewieler ergens tussen Rockanje en Hellevoetsluis. Ik haalde 'm in.

Grappig. Was even aan het speuren of het ponton van de oude Fast Ferry in de Maasvlakte verhuisd is naar Rozenburg. Zag bij het langsvaren met een andere boot (die de Fast Ferry vervangen heeft) dat de oude ponton was weggehaald. Wel viel me op dat het ponton van de nieuwe veerboot bij Rozenburg een erg herkenbare ponton had. Volgens mij hebben ze beide nummer 58. Denk dat het ponton verhuisd is.

Zag op een foto van het ponton toen deze nog op de Maasvlakte lag een ligfiets staan (https://www.google.com/maps/@51.9667322,...?entry=ttu).

Dacht even een Nazca Gaucho, net als de mijne, die ook wit is. Maar het is denk ik een Challenge?
(21-Jun-2023, 10:34 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Dacht even een Nazca Gaucho, net als de mijne, die ook wit is. Maar het is denk ik een Challenge?

Yep. Challenge Chamsin.
Citaat:een rasfokker verwacht vaak specifieke eigenschappen van z'n pups, en zal daar - hoe jong ook - dus ook op trainen en zelfs selecteren.

Nog eentje over honden en daarna moet het eigenlijk een nieuw topic worden.

Een rasfokker fokt inderdaad op eigenschappen. Helaas bij te veel rassen gaat het dan om uiterlijke eigenschappen/kenmerken en daardoor wordt altijd ingeleverd op het karakter en dat is funest voor een ras.

De Mechelse Herder is bij uitstek een hond die op karakter wordt gefokt. Dat is ook goed te zien, want ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Dit zijn dan ook fysiek sterke honden die oud kunnen worden.
Neem de Berner Sennenhond die op uiterlijk wordt gefokt en helaas een zeer extreem hoog inteelt gehalte heeft, waardoor een hond van dit ras met 6 jaar al als oud wordt omschreven. Bijna al deze honden sterven dan ook aan kanker.

Mijn 'Bastaard-Honden' zitten met 6 jaar net in de bloei van hun leven.
(22-Jun-2023, 06:24 AM)Wim -de roetsende schreef: [ -> ]Nog eentje over honden en daarna moet het eigenlijk een nieuw topic worden.

Als je serieus meent dat een topic een eigen draadje waard is, begin dat draadje en vraag om de berichtjes ernaartoe te verplaatsen.
Gisteren een groep duofietsers in Gees gespot:
[Afbeelding: medium.jpg]
Gisteren om ongeveer 19:20 kwam ik iemand met een witte velomobiel tegen op de Arnhemse Bovenweg in de buurt van Driebergen. Ik reed richting Zeist op het fietspad, hij de andere kant uit op de rijbaan. Ik denk dat het een DF was, ik zag hem pas vrij laat schuin tegenover me. We hebben naar elkaar gezwaaid.
Ik zag allemaal Duofietsers fietsen door de bossen op mijn warme zomerdag rondje.

Nou ik heb eigenlijk geen vaste rondjes. Maar ik was de bossen in gegaan wegens het warme weer om te intervallen in de beschutting. Zo explosief als ik vandaag was, zo slakken spieren had ik eergisteren.
Citaat:Nog paar maandjes en dan ben ik een potentiële medeligger in mijn Velomobiel Quatrevelo.

Volgens mij ben je nu een potentiële medeligger én ben je over een paar maandjes een echte medeligger.

Toch?
(23-Jun-2023, 04:59 PM)Wim -de roetsende schreef: [ -> ]
Citaat:Nog paar maandjes en dan ben ik een potentiële medeligger in mijn Velomobiel Quatrevelo.

Volgens mij ben je nu een potentiële medeligger én ben je over een paar maandjes een echte medeligger.

Toch?

Grappige Wim dat je er iets van zegt. Op dit moment gaan jullie me niet zien liggen. Maar over paar maandjes zullen hier vast wel mensen zijn die me tegen gaan kunnen komen. Ik heb hier locaties zien voorbij komen waar ik weleens kom. De een al wat dichterbij al de andere
(21-Jun-2023, 10:10 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Voor het eerst na een ruime 2800 kilometer zag ik weer eens een ligfiets tijdens mijn eigen tocht: een heer op een (erg) lage driewieler ergens tussen Rockanje en Hellevoetsluis. Ik haalde 'm in.

En gelijk vandaag meteen de tweede, in een tocht van Den Haag naar Weert (stond al een paar jaar op het programma).

(30-May-2023, 07:11 PM)Bacchus schreef: [ -> ]
(30-May-2023, 06:34 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Hij kwam vanuit een fietspad langs een kanaal bij de Trappisten ophaalbrug [...]. Lijkt me mooi fietsen zo, langs het kanaal.
Het Wilhelminakanaal is inderdaad mooi fietsen over het algemeen. Alleen tussen Dongen en Reeshof is het asfalt wat smal en hobbelig en in Tilburg heb je wat klinkerstroken.

Ik had dit advies opgevolgd en vanaf Dongen het kanaal gevolgd tot Oirschot. Dat stukje bij Dongen is inderdaad behoorlijk matig, elke tien meter over de breedte van het pad een kuil of bult. Eenmaal in de gemeente Tilburg (vermoed ik) verandert het hobbelige smalle asfalt-pad in een tweebaans fietsnelweg. Bizarre overgang.

De hiervoor aangehaalde ligfietser kwam ik tegen ergens tussen Tilburg en Oirschot langs de hiervoor aangehaalde kanaal. Ik stond net stil na een pauze en was mijn verdere route even aan het inplannen, toen er een witte velomobiel aangesjeest kwam. Tijdens het rijden valt het niet zo op, maar als je stilstaat en ze langskomen maken ze nog best wat herrie.
(23-Jun-2023, 11:33 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Ik had dit advies opgevolgd en vanaf Dongen het kanaal gevolgd tot Oirschot. Dat stukje bij Dongen is inderdaad behoorlijk matig, elke tien meter over de breedte van het pad een kuil of bult. Eenmaal in de gemeente Tilburg (vermoed ik) verandert het hobbelige smalle asfalt-pad in een tweebaans fietsnelweg. Bizarre overgang.
Dat is idd drama. M'n PR op dat stuk is 48,6 gemiddeld met de Milan, maar toen had ik geen tijd om even een slokje drinken te pakken Big Grin  

(23-Jun-2023, 11:33 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]De hiervoor aangehaalde ligfietser kwam ik tegen ergens tussen Tilburg en Oirschot langs de hiervoor aangehaalde kanaal. Ik stond net stil na een pauze en was mijn verdere route even aan het inplannen, toen er een witte velomobiel aangesjeest kwam. Tijdens het rijden valt het niet zo op, maar als je stilstaat en ze langskomen maken ze nog best wat herrie.
Gesuis?
ik kwam 16juni een roze tuna tegen net buiten dronten wie zou dat toch kunnen zijn he. Maar eerder de vraag is waarom hij om kwart voor 7 sochtends aan het fietsen was.
(23-Jun-2023, 11:33 PM)Lopopodium schreef: [ -> ] Ik stond net stil na een pauze en was mijn verdere route even aan het inplannen, toen er een witte velomobiel aangesjeest kwam. Tijdens het rijden valt het niet zo op, maar als je stilstaat en ze langskomen maken ze nog best wat herrie.

Maar niet zoveel als een groep wielrenners. Dat lijkt vaak wel een rijdend kippenhok. Dat valt vooral op op zondagochtend om zeven uur op de Oostvaardersdijk. Dan hoor je ze al van een kilometer of vijf aankomen.
(18-Jun-2023, 08:36 PM)TheodeG schreef: [ -> ]Dus via het duitse forum besteld?
Was de overweging vooral het prijs verschil, of is de duitse versie ook nog veel lichter?

(24-Jun-2023, 01:30 AM)Veloquest schreef: [ -> ]ik kwam 16juni een roze tuna tegen net buiten dronten wie zou dat toch kunnen zijn he. Maar eerder de vraag is waarom hij om kwart voor 7 sochtends aan het fietsen was.
Ik zou het niet weten wie je bedoelt Big Grin

Hij zal ook wel door de warmte door of voor zijn werk willen sporten.
(24-Jun-2023, 01:30 AM)Veloquest schreef: [ -> ]Maar eerder de vraag is waarom hij om kwart voor 7 sochtends aan het fietsen was.

Omdat ie ergens heen moest of wilde sporten Smile